Kweek je eigen kiemgroenten in 1, 2, 3

Kweek je eigen kiemgroenten in 1, 2, 3

Kiemen zijn zaden van groenten zoals broccoli, prei en luzerne maar ook van alfalfa, taugé (sojascheut) en onder andere radijs. Ze bevatten ontzettend veel vitaminen om je tijdens deze koude wintermaanden te voorzien van extraatjes. Je kweekt ze makkelijk en snel, in amper 4 tot 8 dagen kun je ze al eten. Eerlijk waar, hier verwerk ik ze in salades, maar ook op de boterham en toast. Heerlijk!

Hoe kweek je kiemen?
Neem een bokaal, een weckpot of schoongemaakte jampot. Doe 2 koffielepels zaden van je favoriete kiemgroente in de pot. Bedek de pot bovenaan met een theedoek. Fijn genoeg om de zaden straks tegen te houden en groot genoeg om de zaden te spoelen met water. Zorg dat de theedoek strak staat en verstevig hem met een elastiek, die houdt alles op zijn plaats. Spoel de zaden goed met water en laat heel even uitlekken. Vul de bokaal opnieuw met water en laat nu minimaal 1 nacht voorweken. De zaden zullen zich volzuigen met water en dus sneller kiemen. Giet het overtollige water vervolgens weg en spoel zeer goed. Zet de bokaal op kamertemperatuur en probeer 2 tot 3 keer per dag goed te spoelen met water. Zet na elke spoelbeurt de bokaal op zijn kop, op een bakrooster. Dat draineert het overtollige water goed en zorgt ervoor dat de inhoud zuurstof blijft krijgen en niet gaat schimmelen. Herhaal 4 tot 8 dagen (afhankelijk van de groente en van de omgevingstemperatuur) en wacht tot de scheuten zichtbaar worden.

Wat moet je weten?

  • Kiemgroenten kunnen bacteriën bevatten. Het is ontzettend belangrijk om ze zorgvuldig te spoelen, voor je ze rauw opeet. Of verhit ze kort om alle bacteriën te doden.
  • Kiemen die een slechte geur verspreiden – of waarvan het water niet meer helder is – zijn aan het schimmelen. Vaak en goed spoelen + een goede luchtcirculatie in de pot of bokaal is daarom van groot belang.
  • De kiemen bevatten ontzettend veel vitaminen, ze zijn erg voedzaam. Weg met de winterblues, zeg ik.