De moestuin door een roze bril

De moestuin door een roze bril

De moestuin is een aaneenrijging van smaken, vormen en kleuren – en dat een heel jaar rond. Rood associëren we met aardbeien en tomaten, groen met erwten en oranje dan weer met klassieke wortelen. Hij is allerminst kleurloos te noemen, dat is zeker. Ook roze is een veelvoorkomende kleur, dat voor de zachte tinten zorgt en makkelijk te combineren is. Optische rust in de tuin, spanning op het bord met deze 3 toppers.

Amethyst Jewel tomaat
Adembenemend mooi, zo kun je deze tomatenvariëteit nog het best omschrijven. Afkomstig uit Californië, waar Brad Gates (een bekend tomatenveredelaar) ze ontwikkelde. De plant groeit rechtop en moet worden gediefd. De Amethyst Jewel is rijp vanaf augustus en groeit om die reden beter in een kas of onder een afdakje buiten. Hij is erg productief en levert met gemak vijf tot zes vruchten per tros op. De vruchten zijn onderaan trouwens intens roze met bovenaan een duidelijke blauwe of paarse pigmentering. Opvallend is dat de kleurstof anthocyaan, die voor de blauwpaarse kleur zorgt, maar voor de helft aanwezig is en dus alleen de bovenkant paars kleurt. De vruchten zijn middelgroot tot groot en erg vlezig. De smaak is mild zoet, ideaal om in koude bereidingen te verwerken, al was het maar om uit te pakken bij je vrienden of familie.

Karmazyn tuinboon
Deze tuinboon zaai je, net zoals alle andere, in het vroege voorjaar. Vanaf januari kun je ze voorzaaien in potjes, in februari en maart kunnen ze meteen in de vollegrond geplant worden. De tuinbonen produceren groene langwerpige bonen die, eenmaal gedopt, lichtroze zijn. Je kunt ze pellen (het harde velletje verwijderen) en rauw verwerken in salades, of je kunt ze koken en blancheren. Hoe jonger je ze oogst, hoe makkelijker ze hun roze kleur behouden, ook wanneer je ze kookt. Karmazyn tuinbonen zijn ontzettend populair in Oost-Europa en bloeien met helderwitte bloemen die bijzonder zoet kunnen ruiken.

Porcelain Doll F1 pompoen
We kennen pompoenen meestal als oranje vruchten, die Halloween een gezicht moeten geven en in het najaar voor liters verse soep zorgen. Maar pompoenen zijn gelukkig meer dan dat. Je vindt ze tegenwoordig in de meest veelzijdige kleuren en smaken, zodat ze ook in taarten, cakes en zelfs gewoon in de oven met wat peper en zout een lekkernij zijn. Als je van bijzonder en opvallend houdt, dan voldoet deze Porcelain Doll zeker aan je wensen. De vruchten zijn intens roze en vrij blokkerig van vorm. De smaak is zoet en daarom extra lekker in tal van bereidingen. Omdat deze variëteit een F1 hybride is, is het onmogelijk om zelf zaden te winnen en opnieuw te zaaien. Al is er wel een voordeel aan deze soort; hij heeft een resistentie tegen meeldauw in het najaar. Ik heb ‘m vorig jaar in de tuin gehad en hij is als laatste bezweken aan de witte pluizige schimmel.