3 must-have plukbloemen voor iedere tuin

3 must-have plukbloemen voor iedere tuin

Het nieuwe jaar is begonnen en dat betekent dat we alweer kunnen wegdromen van een rijkgevulde pluktuin. Ik kan niet wachten om weer te zaaien en planten. Hoewel het nog veraf lijkt, wil ik je alvast graag inspireren met 3 onmisbare bloemen voor je pluktuin. Ze zijn eenjarig en bloeien de hele zomer lang de pannen van het dak. 

1. Zinnia
De laatste jaren ben ik meer en meer van Zinnia's gaan houden. Oké, ze zijn vorstgevoelig en moeten elk jaar opnieuw gezaaid worden, maar wat je ervoor in de plaats krijgt is waanzinnig mooi. Zinnia is het soort bloem die het graag warm heeft en dus in de zon wil staan. In een schaduwtuin zal de plant wegkwijnen en nauwelijks bloemen geven. In de zon daarentegen, gaat ze voor de winst. Je krijgt vanaf juli tot de eerste nachtvorst bloemen te zien. En de variatie aan kleuren is enorm. Vroeger had je de felrode en knalgele exemplaren, nu zijn er zachte en warme tinten die waanzinnig mooi combineren met elkaar. Zinnia's zijn perfecte plukbloemen, omdat ze lang houden in een vaas. Maar je moet er wel zeker van zijn dat ze plukklaar is. Dat wil zeggen, eerst aan de bloemsteel schudden om te zien of de bloem niet oncontroleerbaar alle kanten op gaat. Blijft de bloem stevig heen en weer wiegen, dan is ze klaar. Heeft ze na het wiebelen last van een imaginary hersenschudding, dan laat je ze beter nog wat staan. Je kunt Zinnia's vanaf maart en april zaaien, om ze na de ijsheiligen buiten te planten. Vanaf mei kun je ze meteen buiten zaaien. 

Bestel ze hier:

2. Scabiosa of duifkruid
Het duifkruid vind ik een zeer ondergewaardeerde plukbloem. Hoe kun je niet van deze bloem houden? Tegenwoordig zijn er veel verschillende kleuren te vinden en zijn ze met lange bloemstelen ideaal om geplukt te worden. Daarnaast zijn ze ook toegankelijk voor bestuivers zoals bijen, hommels en zelfs vlinders. Scabiosa spreek ik luidop Harry Potter-gewijs uit als Scabiosaaaaa. Fans van de films weten wat ik bedoel. Waar was ik? Scabiosa zaai je in het voorjaar vanaf maart en april, om eind april en begin mei in de tuin te planten. Houd er rekening mee dat de zaden lichtkiemers zijn en dus niet bedekt mogen worden met een laagje aarde. Ze hebben zonlicht nodig om te kiemen. Als je de bloemen jong plukt, dan blijven ze ongeveer een week goed in een vaas. Topbloem!

Bestel ze hier:

3. Cosmos
Cosmos of cosmea heeft een gedeelde eerste plaats met de Zinnia. Ze blijven iets minder lang goed in een vaas, maar ik zou niet zonder kunnen. Ik verwerk ze in zowat elk boeket omdat ze zo luchtig zijn en de boel liever maken. Je hebt ze in zowat elk kleur. Van knalrood en roze tot lichtgeel en zelfs perzikachtig. Dat ze makkelijk te kweken zijn is een niet onbelangrijk detail. Ik zaai ze meestal voor vanaf maart en april om ze na de ijsheiligen buiten te planten. Je kunt ze ook meteen buiten zaaien vanaf begin mei. Cosmos groeit het liefst op een arme, niet bemeste grond. Hoe voedzamer de bodem, hoe meer blad en minder bloemen je te zien krijgt. Er zijn hoge variëteiten, geschikt om te plukken, maar er zijn ook lage varianten, die als borderplant gebruikt kunnen worden. Met hun open bloemen zijn ze zeer toegankelijk voor bestuivers. Bijen en hommels zijn er dol op. Hoe vaker je de uitgebloeide bloemen wegneemt, hoe meer bloemen je te zien krijgt. 

Bestel ze hier: