Een tuinpad of oprit in grind is altijd een goed idee! Het ziet er niet alleen mooi uit, het is ook nog eens goedkoop en - niet onbelangrijk - waterdoorlatend. Ook de aanleg van een pad of oprit in grind hoeft zeker niet ingewikkeld te zijn. Een bijkomend voordeel van een grindpad- of oprit is dat je dat met de juiste tools makkelijk zelf kunt aanleggen. Weer wat kosten gespaard.
Onze tuin
In onze nieuwe tuin, die we afgelopen voorjaar helemaal opnieuw hebben aangelegd, koos ik uiteindelijk voor grindpaden en dat moet zowat de beste beslissing van het jaar zijn geweest. Zeer mooi, degelijk en makkelijk in gebruik. Ik vind de strakke vormen heel fijn in het voorjaar. In de zomer zie je er niet veel meer van, want dan zorgen planten voor het zachter maken van het geheel.
Wat heb je nodig?
Alles begint natuurlijk met het juiste materiaal. Ik zet graag op een rijtje wat je allemaal nodig hebt om aan je project te beginnen:
Grind is een mooi en veelzijdig product. Het voordeel van grind is dat het in verschillende kleuren en maten beschikbaar is. Voor elke stijl is er wel een type grind te vinden. Voor een robuuste look, kies je best voor gebroken grind. Verkies je een sierlijke uitstraling, opteer dan voor een afgeronde kei, zoals kasteelgrind. De afgeronde vorm is ideaal om met je blote voeten op te lopen en ook katten en honden houden van het zachte gevoel aan hun pootjes. Het enige waar je bij de keuze van grind rekening mee moet houden is de korrelmaat. Een te fijn grind gaat al gauw tussen je schoenen of autobanden vaststeken. Een te groot formaat verlaagt het loopcomfort en past niet in de grindmatten.
Kalksteenlaag
Een grindpad dient altijd waterdoorlatend te zijn, daarom raad ik steeds kalksteenslag als onderlaag aan. Voor een grindpad heb je voldoende met kalksteenslag in korrelmaat 0/4 mm, voor een grindoprit heb je daarnaast ook nog kalksteenslag 0/20 mm nodig.
Grindstabilisatiematten
Voor extra stevigheid en een mooi egaal oppervlak maak je gebruik van grindstabilisatiematten. Die zijn beschikbaar in 3 verschillende kleuren (wit, grijs en zwart) zodat ze steeds mooi bij je gekozen grind passen. Daarnaast bestaan ze ook in verschillende hoogtes: 3 of 4 cm.
Tuinafboording
Om je pad of oprit met grind mooi en verzorgd af te werken, kies je best voor een tuinafboording. Tuinafboordingen zijn te verkrijgen in allerlei soorten, kleuren en maten. Ik verkies de Terralis tuinafboording van Jatu, omdat het niet alleen mooi oogt, maar ook heel gemakkelijk in gebruik is. De Terralis tuinafboording is beschikbaar in 3 verschillende hoogtes: 6.5 cm, 10 cm en 15 cm. Daarnaast bestaat ze ook in 2 kleuren: gegalvaniseerd staal en cortenstaal. Bovendien zijn ze ook heel gemakkelijk in de gewenste vorm te plooien.
Gereedschap
Graafmateriaal (spade of graafmachine), laser of meetinstrument, touw en piketten, trilmachine of ander materiaal waarmee je de kalksteenslag kan aanstampen, metserslat of sleeplat, slijpschijf of zaag.
Hoe begin je eraan?
Meet alles goed af met een meetinstrument of laser. Op basis van die maten, kan je dan berekenen hoeveel grind en kalksteenslag je nodig hebt. Dat kan door de lengte, breedte en hoogte te vermenigvuldigen. Wil je hierbij wat extra hulp? Gebruik dan de calculatietool op de website van Jatu.
Eens je de correcte maten hebt en de oppervlakte hebt afgebakend met touw en piketten kan je beginnen met uitgraven. Voor een oprit graaf je 30 cm diep, voor een tuinpad volstaat 9 à 10 cm. Alles begint met de onderlaag! Het is belangrijk dat die niet alleen stevig maar ook waterdoorlatend is. Voor een oprit voorzie je steeds een funderingslaag van 20 cm kalksteenslag 0/20. Voor een tuinpad is dat niet nodig. Tril deze laag goed aan met een trilplaat of ander materiaal. Dan kun je de egalisatielaag aanleggen met kalksteenslag 0/4. Die leg je 5 cm dik en tril je ook aan zodat alles stevig en egaal is. Voor een tuinpad heb je dus enkel deze egalisatielaag nodig.
Daarna plaats je de grindmatten. Voor een oprit werk je best met matten van 4 cm, voor een tuinpad voldoen matten van 3 cm. Die leg je steeds in halfsteensverband. De grindmatten zijn makkelijk op maat te versnijden met een slijpschijfmachine of een zaag. Om je pad of oprit mooi af te werken, kun je de afboordingen naast de grindmatten plaatsen.
Tenslotte kun je beginnen met het grind over de matten te verdelen. Leg je grind altijd 1 cm dikker dan je grindmatten. Gebruik je grindmatten van 3 cm, leg dan 4 cm grind (= circa 65kg/m²). Voor grindmatten van 4 cm, reken je op 5 cm grind (= circa 80kg/m²). Spreid het grind met een hark goed uit over de grindmatten.
Klaar! Het is een flinke klus, maar dan heb je ook wat. Veel succes!Deze blogpost is een samenwerking met http://www.jatu.be