De tuin als grote liefde

Angelo Dorny (1990) was als kind al gefascineerd door tuinieren. Zijn grootvader leerde hem de eerste kneepjes van het vak, later ging Angelo agrarische land- en tuinbouw en tuinontwerp studeren. Chef-kok worden leek hem ook wel wat, maar zijn grootste liefde bleef de tuin, die onuitputtelijke bron van inspiratie, vruchtbaarheid en rust. 

Intussen is Angelo in Vlaanderen en Nederland een bekende naam; hij hielp duizenden mensen hun tuindromen waar te maken met zijn website, sociale media, tijdschriften, lezingen en boeken over tomaten, bloemen, kippen en koken met kraakverse groenten.

‘Ik vind het een voorrecht om mensen te kunnen inspireren. Het is allemaal erg spannend, de eerste keer, maar laat je vooral niet afschrikken door al het vakjargon. Ik heb een hekel aan regeltjes en vingerwijzen. Ja, je kunt chemische troep beter in de rekken laten staan en duurzame keuzes maken zal ik altijd toejuichen, maar de essentie is dat je kennis leert maken met de natuur. De rest volgt, daar ben ik van overtuigd.

Als je 100 bijen tekeer ziet gaan op de bloemen van pakweg Nepeta - ik zeg nu maar wat - dan zie je vanzelf wat een gifvrije tuin teweegbrengt. Mijn motto: 'Ik doe ook maar wat.’

Even gas terug

Dat tuinieren niet alleen leuk maar ook helend is, ervoer Angelo aan den lijve. In 2019 moest hij gas terugnemen door een burn-out en depressie.

‘Ik ben een jaar niet in mijn tuin geweest. Toen begon ik kippen te kweken - als tiener had ik een tijdje speciale rassen gekweekt.

Nu had ik er weer tijd voor, en de liefde voor kippen bracht ook de liefde voor tuinieren terug. Kippen waren misschien wel mijn redding. Dat, een dagelijks pilletje en de liefde van vrienden en familie.’ 

Angelo is getrouwd met Stijn, heeft 2 hondjes en een dozijn kippen en kuikens. Er leeft een koppel egels in de tuin die samen met een handvol kikkers en padden de slakken te lijf gaan.

Vandaag volgen tienduizenden mensen Angelo Dorny via Instagram en Facebook, een veelvoud laat zich inspireren door zijn boeken en populair YouTube-kanaal. Angelo helpt ook jou op weg.