5 tips bij het aanschaffen van een kas

5 tips bij het aanschaffen van een kas

Een serre of kas betekent voor zowat de helft van alle tuiniers een meerwaarde. Niet verwonderlijk als je weet dat een tuintje onder glas (zo noem ik het graag) je het hele jaar door verse groenten bezorgt. De definitie van een kas vinden we in de zoektocht naar optimale temperaturen en natuurlijk zonlicht. Door de beglazing wordt het al snel een stuk warmer in het voorjaar en kun je bijgevolg sneller van start met je teelten. Er wordt een zogenoemd microklimaat gecreëerd, waardoor je zaaisels zelfs sneller kiemen.

  1. Goed plannen is belangrijk: Voor het aanschaffen van een kas neem je beter de tijd. Doe het rustig aan, informeer je goed en bedenk eerst hoe groot die kas kan/mag worden. Een grote kas is ontzettend handig, maar die zomaar neerploffen in een kleine stadstuin is geen goed idee. Nadien moeten vaststellen dat je kas de hele tuin in beslag neemt, wordt pijnlijk voor jou én voor je portemonnee. Anderzijds is een kas snel te klein voor wat ze uiteindelijk moet dienst doen. Overweeg de voor-en nadelen en kies pas wanneer je precies weet waaraan de kas moet voldoen en welk doel ze krijgt.
  2. De juiste plek: Een plastic kasje mag je dan wel makkelijk en snel kunnen verplaatsen, een glazen exemplaar blijft meestal lange tijd op dezelfde plek staan. Kies het beste plekje, het liefst ergens in de zon – waar al je gewassen optimaal kunnen genieten van het zonlicht. Er mag af en toe schaduw zijn, maar minimaal 5 tot 6 uur zonlicht per dag is aangewezen. Zet de kas liever niet in de directe nabijheid van bomen en hoge hagen. In het najaar kunnen ze voor verstopte dakgoten zorgen en zelfs voor glasbreuk door afvallende takken.
  3. De kostprijs: Heel eerlijk? Een kas aanschaffen vergt een forse investering. Die moet dus maximaal renderen. En dat doe je het best door elk seizoen optimaal te benutten. Plan vooraf wat je er kunt zaaien of planten en gooi niet zomaar de handdoek in de ring wanneer het buiten kouder wordt. In de winter oogst je namelijk regelmatig sla, veldsla, spinazie en zelfs kervel of mosterdblad.
  4. Beter een goede buur dan een verre vriend: Je mag dan wel staan popelen om de stap te zetten, toch ben je een niet onbelangrijk deeltje vergeten. Communicatie. Een goede communicatie met je buren zorgt ervoor dat je in de toekomst aan een aantal vervelende conflicten ontsnapt. Houd je altijd aan de wettelijke bepalingen, wees eerlijk en vertel je buren tijdig van je plannen. En beloof ze een deeltje van de oogst. Werkt altijd!
  5. Vroeger starten, later eindigen: Het grote voordeel van een kas is dat je in het voorjaar vroeger kunt starten met een teelt en in het najaar later kunt eindigen. Het blijft er namelijk een paar weken langer warm in, waardoor je teelt met ruim 3 tot 4 weken kunt verlengen. Maak gebruik van die wetenschap en ga verstandig om met het plannen van je teelten. Wie het goed aanpakt, slaagt erin een jaar rond te oogsten.