tuinklusjes in oktober

Tuinklusjes voor de maand oktober: aan de slag met onze tips

Het is oktober, en daarmee ook herfst. Hoewel het buiten nog best aangenaam kan zijn, voel je aan alles dat de zomer nu wel een flink stuk achter ons ligt. Maar betekent dat dat er in oktober niets meer te doen is in de tuin? Neen! Er liggen nog aardig wat klusjes op ons te wachten. Wij zetten ze hieronder op een rijtje. 

Oktober is ideaal om bloembollen te planten

Het is alweer zover: voorjaarsbloeiende bollen kunnen in oktober de grond in om ons volgend jaar weer te verrassen met hun bloemenpracht. Het lijkt nog veraf, maar als je nu aan de slag gaat, dan kun je binnen een paar maanden al genieten van dat moois. Vanaf september tot eind december kun je bloembollen planten. Narcissen, alliums, blauwe druifjes, krokussen en irissen kunnen al in september de grond in als je ongeduldig bent. Met tulpen wacht je beter tot eind oktober, wanneer de grond afkoelt en de kans op schimmels afneemt. Tulpen zijn er namelijk extra gevoelig voor. De regel is dat je elke bol dan 3 keer zo diep steekt als hij groot is. Dat wil zeggen dat je tulpen en narcissen dieper steekt dan pakweg krokussen. Wist je trouwens dat je bloembollen ook in een pot of zinken kuip/emmer kunt planten? Je hoeft dus niet altijd een gigantische tuin te hebben om iets gedaan te krijgen. Wij planten elk jaar een flinke hoeveelheid tulpenbollen in zinken emmers vanaf eind oktober en dat is het mooiste wat je ooit gezien hebt. Bovenop de bollen planten wij vervolgens viooltjes, die de hele winter lang blijven doorbloeien. Zo heb je straks, tijdens de donkerste maanden van het jaar, iets om vrolijk van te worden. In het voorjaar schieten de tulpen er makkelijk doorheen en bloeien ze als nooit tevoren. In combinatie met de viooltjes is het een feest om naar te kijken. Planten in oktober loont wel degelijk.

tulpen in een pot in de tuin
tulpen in de zon

Tip voor oktober

Potten gevuld met bloembollen in oktober? Bedek de grond dan met een laagje schors. Dat ziet er niet alleen netjes uit, maar zorgt ook voor een natuurlijke bodembedekker die uitdroging en onkruidgroei voorkomt. 

Tuinklusjes in oktober

Geniet nog even heel hard van de dahlia’s, ze gaan door tot aan de eerste nachtvorst.

Bescherm je vijver tegen vallende bladeren in oktober, die kunnen namelijk het water te voedzaam maken waardoor algen welig tieren. 

Pluk tomaten zolang de zon schijnt. Blijven de vruchten, vaak door slecht weer in oktober, groen, dan kun je ze van de plant halen en binnenshuis alsnog laten narijpen. Leg een banaan of appel bij de oogst en laat het ethyleengas dat het verspreidt z’n werk doen.

Houd het weerbericht in de gaten voor de vorstgevoelige planten in je tuin. Haal ze uit de grond, stop ze in potten en berg ze tegen eind oktober vorstvrij op.

Maak nestkastjes schoon in oktober. Ze doen in het voorjaar niet alleen dienst als nestgelegenheid, maar bieden in de winter ook een schuilplek tegen guur weer. 

Maak compostbakken van paletten in oktober. Een eigen plekje om compost te maken is fantastisch als je regelmatig groenafval te verwerken hebt. En het is goed voor de bodem: iedereen tevreden.

Schaf jezelf een elektrische hakselaar aan. Je kunt daardoor alle takken en overig afval fijnmalen en gebruiken als mulch in de borders.

Berg eind oktober de tuinslang op om winterschade te voorkomen.

Leer meer dankzij onze video's

Wist je dat we ook een goed gevuld YouTube-kanaal hebben? Met meer dan 450 video's hebben we een grote database aan informatie. Neem zeker een kijkje op YouTube  en abonneer je, dan blijf je op de hoogte van de nieuwste video's. 

In deze video laat Angelo je zien hoe je de tuin winterklaar maakt - of niet, en welke klusjes je in oktober kunt doen om je tuin de winter in te helpen.

Knoflook poten in oktober

Oktober is ook het ideale moment om knoflook te poten, als je volgend jaar in juni wilt oogsten. Schaf jezelf biologisch pootgoed aan en stop elke 10 centimeter een teentje in de grond. Een diepte van ongeveer 10 centimeter is ruim voldoende. Knoflook heeft een hekel aan zware kleigrond en geeft de voorkeur aan een lichte, goed doorlaatbare bodem. Heb je toch een extreem natte en zware grond, maak dan verhoogde moestuinbedden en vul ze met compost, tuinaarde en zand. 

knoflook planten in de moestuin
siergrassen in de herfst

Oogsten in oktober

Als het weer meezit, dan oogst je in oktober nog courgettes uit de tuin. Maar ook de pompoenen zijn inmiddels klaar. Omdat de herfst alsmaar later start door klimaatverandering, is het goed mogelijk dat je nog tomaten kunt plukken uit de kas. Ook bietjes en diverse bladgewassen zijn oogstklaar en er zijn nog steeds wortelen. Heel wat bewaarappelen zijn rijp en haal je met een simpele draaibeweging van de boom. Bewaar ze in kistjes en zorg dat ze elkaar niet hinderen, dat voorkomt namelijk blutsen en bruine plekken.

Ruim je tuin niet op in oktober

Een kraaknette tuin, aan het begin van de herfst in oktober, is nadelig voor heel wat dieren. Vaak gebruiken nuttige insecten holle stelen en hoopjes bladeren om in te overwinteren. Als je alles opruimt en afknipt, dan hebben die dieren helemaal niets om beschutting te zoeken tijdens de gure en donkere maanden. Voorkom dus een kraaknette tuin, dat is beter voor iedereen. Uiteraard kun je afgevallen bladeren wegnemen van het gras of paden, kun je onkruid wieden als dat er nog is en kunnen eenjarigen weg - die worden na de eerste nachtvorst bruin en slijmerig. Laat trouwens siergrassen staan, die zorgen voor een winters silhouet in de tuin én ook daar gaan insecten zich schuilhouden tijdens de wintermaanden. Voor de grote schoonmaak is er aan het einde van de winter en het begin van de lente nog tijd genoeg. Vanaf oktober delen we onze tuin met allerlei nuttige diertjes.