De herfst is begonnen. En hoewel de lente nog veraf lijkt, is het belangrijk om daar al aan te denken. Nu is namelijk de ideale periode om voorjaarsbloeiende bloembollen te planten. Denk maar aan tulpen, narcissen, muscari en onder andere krokussen. En dat doe doen we dit keer niet in de vollegrond, maar wel in potten. Bloembollen in de stad of op het platteland: iedereen kan ze zien bloeien!
Wanneer plant je bloembollen?
Voorjaarsbloeiende bloembollen kunnen van september tot eind december worden geplant. Met uitzondering van tulpen, die je beter pas vanaf midden oktober in de grond stopt. Hoe later je ze plant, hoe kleiner de kans op botrytis tulipae, een gevaarlijke schimmel die je bollen aantast wanneer de grond te warm is. De planttijd voor bloembollen is overigens een indicatie, want de ervaring leert dat je ze kunt planten zolang de bodem niet bevroren is. Januari is wel echt de laatste kans, want het is met bollen zo dat ze het liefst een periode van kou hebben gehad. Zo bloeien ze zonder veel problemen.
Hoe diep plant je de bloembollen?
Iedereen kan bloembollen planten, want veel houdt het klusje niet in. Gat maken, bol erin en klaar. Maar er zijn toch een aantal aandachtspunten waarop je moet letten. Zo plant je de bol 2 tot 3 keer zo diep als hij groot is. Het is geen exacte wetenschap, maar je wil wel dat hij diep genoeg zit, zodat hij straks stevig vastzit. Het is vanzelfsprekend dat een tulp of narcis daardoor veel dieper moet dan een iris of krokus.
Bloembollen in potten: ook in de stad
Een tuin zonder bloembollen kunnen we ons eerlijk gezegd niet voorstellen. En eerlijk: we vinden ze zo mogelijk nog mooier als ze in een pot of zinken kuip staan. Ja, daar groeien ze ook perfect. Je kunt ze gemakkelijk verplaatsen, en je hebt lekker dichtbij huis een mooi zicht wanneer alles gaat bloeien in de lente. Hieronder vind je onze stap-voor-stap handelingen:
Kies potten die vorstbestendig zijn en buiten mogen blijven staan. In onze shop vind je een reeks handgemaakte terracotta potten die door een hoge baktemperatuur vorstbestendig zijn en niet barsten.
Vul de pot met (turfvrije) potgrond. Afhankelijk van de grootte van de bol, halfvol. Bloembollen hebben wat diepte nodig om te groeien.
De bloembollen mogen dicht bij elkaar gelegd worden. Je wil zoveel mogelijk bloemen uit een pot halen. Zorg dat ze niet tegen elkaar liggen, maar laat een beetje plaats tussen elkaar.
Doe vervolgens nog een laagje aarde erboven. Niet tot bovenaan. We gaan de bloembollen namelijk afwerken met ons geheime wapen: viooltjes!
Viooltjes zijn zeer dankbare bloeiers, die de hele herfst en winter doorgaan met bloeien. Zelfs in het voorjaar bloeien ze de pannen van het dak. In combinatie met je bloembollen is dat heel mooi. En laat ons eerlijk zijn: zo zit je niet de hele winter te kijken op lege potten.
Werk de aarde af met een kleine hoeveelheid kleine schors, of snoeiafval uit de tuin. Zo houd je de grond bedekt. Minder onkruid en minder kans op uitdroging.
Water geven is belangrijk, een pot kan snel uitdrogen door wind en zonlicht. Ook in de winter. Vergeet dus niet af en toe water te geven (wanneer het niet vriest).
Tip
Regent het veel tijdens de wintermaanden? Zet de potten met de bloembollen onder een afdakje of - is dat geen optie - draai de onderzet schoteltjes om, dan staan de potten niet met hun voeten in het water en is de kans op rot bij je bloembollen kleiner.
bloembollenlasagne maken
Ooit gehoord van een bloembollenlasagne? Geen vreemd keukenjargon, wel een zeer leuke manier om in één pot meerdere bloembollen met elkaar te combineren. Het doel? Je creëert een pot die er gedurende vier tot vijf maanden mooi uitziet. Elke soort volgt elkaar op en zorgt voor een indrukwekkend spektakel. Mogelijk romantiseer ik de boel een beetje, maar je kunt er echt een goed resultaat mee behalen. Het principe is simpel: je begint onderaan met de laatst bloeiende tulp en je maakt vervolgens laagjes tot je bij de vroegst bloeiende bent aangekomen. Eerst laatbloeiende tulpen, daarna narcissen en vervolgens krokussen en eventueel vroege irissen. Zo heb je elke maand een nieuwe bloem en is er altijd wat te beleven.
Leer meer dankzij onze video's
Wist je dat we ook een goed gevuld YouTube-kanaal hebben? Met meer dan 450 video's hebben we een grote database aan informatie. Neem zeker een kijkje op YouTube en abonneer je, dan blijf je op de hoogte van de nieuwste video's.
In deze video legt Angelo je uit hoe je zelf de mooiste combinaties maakt met bloembollen in een pot. Hij laat precies zien hoe je aan de slag gaat.
Een ondiepe pot voor je bloembollen
Wist je dat bloembollen zoals tulpen en narcissen gemiddeld 10 tot 15 centimeter diep worden geplant? Dat betekent dat je ook in ondiepe potten kunt planten. En dat raden we je ook aan om te doen, dat ziet er zo ontzettend mooi uit! Zeker als je ze combineert met de iets hogere exemplaren. Hoogteverschil is erg belangrijk, als je een mooie display met bloembollen wil maken.
Wat doe je na de bloei?
Vraag je je af wat je na de bloei met de bollen moet in een pot? Je kunt ze eruit halen en in de tuin planten, of laten zitten, water blijven geven en volgend jaar opnieuw laten bloeien. Voeg dan wat extra compost toe in de pot, zodat er wat organische bestanddelen zijn waaruit de bloembollen kunnen putten. Houd er wel rekening mee dat tulpen, met uitzondering van de botanische soorten, vaak maar één keer echt goed bloeien. Daarna worden de bloemen alsmaar kleiner, tot ze uiteindelijk niet meer bloeien en vooral bladeren vormen. Reguliere tulpen geven dus vaak maar één keer alles en worden daarna zwakker.