Tips om te starten met een pluktuin

Tips om te starten met een pluktuin

Een eigen pluktuin starten, wie droomt er niet van. En ik kan je geen ongelijk geven, want het is fantastisch. Zaaien, planten en uiteindelijk een boeketje bij elkaar plukken. Ik kan het iedereen aanbevelen. Maar waar moet je rekening mee houden als je begint?

De juiste plek
Het overgrote deel van de bekende plukbloemen hebben nood aan zon, veel zon. Ze groeien het liefst daar waar de zon de hele dag schijnt. Een paar uurtjes schaduw vormen geen probleem, maar je wil toch minimaal 5 tot 6 uur zonlicht per dag.

De bodem
Er wordt heel wat gezegd en geschreven als het om de ideale bodem gaat voor je bloemen. En natuurlijk willen we allemaal het beste, dat is logisch. Maar de realiteit is gewoon dat we ‘t niet voor het kiezen hebben. Of je nu zand-of kleigrond hebt, compost is de oplossing. Compost houdt langer vocht vast en zorgt er uiteindelijk voor dat je bodem beter wordt. Minimaal 1 keer per jaar aanvoeren is ideaal. Een flinke laag van 5 tot 10 centimeter klaart de klus. Heb je een hele zware kleigrond, dan is de combinatie van compost en zand aanvoeren verrassend goed voor de structuur van je bodem.

Meststoffen
Ga niet wild met meststoffen. Heel veel plukbloemen zoals Cosmea of cosmos worden dan heel erg groot en vormen vooral veel bladeren, geen of weinig bloemen. Als je de bodem goed bedekt laat met compost en jaarlijks aanvult, dan groeit alles prima. En gebruik je toch een keer meststoffen – dat kan, kies dan uiteraard voor organische meststoffen en negeer de chemische.

Voorzaaien of meteen in de vollegrond?
Dat hangt af van de bloem/plant en welk type tuinier je bent. Er is helemaal niks mis met de ‘luie tuinier’, die de natuur haar werk laat doen en dus het liefst meteen in de vollegrond zaait. Maar het is ook helemaal prima als je liever voorzaait. Ik ben een voorzaaier. Beginnen in potjes en bakjes, verspenen en elk plantje een eigen potje geven: het geeft mij vooral een gevoel van controle denk ik. Vaak een heel gedoe, maar ik geniet er toch van om lekker bezig te zijn tijdens het zaaiseizoen. Ik bepaal dan ook gewoon zelf waar iets komt te staan, nog zo’n groot voordeel wat mij betreft. Tja, lichtjes OCD denk ik.
Weet wel dat voorzaaien wat ingewikkelder is, maar dat het ook voordelen heeft zoals affiniteit creëren met het hele zaaiproces en de planten in je tuin.

Eenjarig, tweejarig en vaste planten
De ideale pluktuin bestaat wat mij betreft niet alleen uit eenjarigen. Zo is er altijd wat te beleven. Zaai en plant tweejarigen, maar ook vaste planten, dan heb je er jarenlang plezier van. En dé ultieme tip? Plant ook struiken en heesters om lekker veel plukgroen te hebben om je boeketten mee op te vullen. Cornus is altijd een leuk idee vanwege de mooie takken, maar ook Chaenomeles of Japanse sierkwee is een topper in het voorjaar.