Kruiden in potten

Kleine tuin? Creatieve oplossingen om toch te tuinieren

Wie droomt er nu niet van oneindig veel plaats in de tuin? Helaas hebben we niet altijd de mogelijkheid om verschillende hectares te vullen met lekkere groenten en prachtige plukbloemen. Er zijn gelukkig heel wat oplossingen om creatief om te springen met kleinere ruimtes. We delen graag onze tips om het meeste uit de beperkte tuinoppervlakte te halen.

Tuinieren in potten

Potten zorgen ervoor dat je erg flexibel kan tuinieren. Je kan ook meer planten kwijt op dezelfde kleine oppervlakte, waardoor je je oogst kan vergroten. Potten kan je simpelweg verplaatsen of in de schaduw zetten tijdens een hittegolf. Omdat potten snel verplaatsbaar zijn, kan je ze ook gebruiken als voorzaaiplekje. Vroeg in het jaar kan je de potten binnen zetten, aan een groot raam. Zodra de temperaturen stijgen en de dagen langer worden, kunnen de potten naar de tuin, het balkon of terras verplaatst worden. Het enige nadeel aan tuinieren in potten is water geven. Planten in een pot hebben veel meer water nodig, want hun wortels kunnen niet zelf op zoek gaan in de grond. Op sommige warme dagen geef je zelfs beter twee keer per dag water: ‘s morgens en ‘s avonds. Zorg trouwens altijd voor een gat in de bodem van de pot, bak of kuip. Zo loopt het overtollige water weg en kunnen de wortels niet rotten. Vergeet ook geen organische voeding te geven aan de planten in potten en bakken, zo blijven ze in topconditie. 

Cosmos. Deze fijne en elegante bloem is perfect om te kweken in potten en bakken. Er zijn soorten die lager blijven en andere soorten die wat groter worden, ideaal om de pottentuin mee aan te vullen.

Zinnia. Deze stevige plukbloem is een perfecte plant voor in een pot. Er zijn heel wat verschillende soorten en kleuren, voor elk wat wils. 

Oost-Indische kers of Tropaeolum. Deze makkelijke bloem is een aanwinst voor elke pottentuin. Ze kan zelfs klimmen met haar fijne ranken en is volledig eetbaar. De mooie bloemen zijn ook de perfecte lokplaats in de tuin voor bestuivende insecten. 

Dahlia's. Je kan dahlia's zelf zaaien of knollen kopen. Kleinere soorten passen perfect in een pottentuin en de soorten met een open bloemhart lokken veel vlinders en bijen. 

Californische klaproos of Eschscholzia. Ook wel het slaapmutsje genoemd. Deze elegante plukbloem bloeit van juli tot september en is een perfecte aanvulling in de pottentuin. 

Goudsbloem of Calendula. Deze soort wordt ongeveer zo'n 30 tot 50 centimeter hoog en groeit compact. Je kan ze dus perfect gebruiken om ze tussen andere soorten te planten of als accent te gebruiken in de pottentuin. 

Mulchen in potten en bakken

Door felle zon, wind of warme temperaturen drogen potten sneller uit. De oplossing hiervoor is mulchen: je brengt een laagje organisch materiaal aan in de pot of kuip om uitdroging tegen te gaan. Door het afdekken van de grond blijft het vocht langer aanwezig, waardoor je minder water hoeft te geven en de planten minder droogtestress krijgen. Er zijn heel wat materialen die je kunt gebruiken om te mulchen:

  • Fijn grasmaaisel
  • Cacaodoppen (let op met honden, want cacaodoppen zijn giftig)
  • Compost
  • Gehakseld hout

Door mulch aan te brengen in de potten en kuipen, houd je ook de groei van onkruid tegen. Er kan immers geen zonlicht aan de onkruidzaden, waardoor ze niet of veel trager zullen kiemen. Ten slotte gaan ook kleine insecten zich schuil houden in de mulchlaag. Ideaal dus om meer biodiversiteit aan te creëren in de pottentuin, want insecten trekken op hun beurt ook vogels aan.

Ga de lucht in

Als je een kleine tuin, terras of balkon hebt, dan is het belangrijk om slim om te springen met de beperkte ruimte. Ga dus aan de slag met verticaal tuinieren, zo kan je op een kleine oppervlakte heel wat planten kwijt en vergroen je zo de omgeving. Werk in niveau's: zet potten op tafels, werk met een klimrek tegen de muur of bouw zelf een pergola van bamboestokken. Ook aan de afsluiting van je balkon kan je tuinieren: er zijn speciale bakken die je kunt ophangen aan de leuning van je balkon. Deze bakken zijn bijvoorbeeld perfect om verschillende tuin- en keukenkruiden te planten. Heel wat groenten kun je ook klimmend kweken, waardoor je meer groenten kwijt kan op een kleine oppervlakte. Omdat sommige soorten in de hoogte kunnen groeien, kan je ze dus makkelijker oogsten. Veel mensen kennen de klassieke courgette die veel plaats inneemt in een gewone moestuin. Maar wist je ook dat er klimmende soorten bestaan? Er zijn heel wat groenten die je verticaal kunt kweken:

  • Peulen
  • Komkommers
  • Courgettes
  • Pompoenen

Leer meer dankzij onze video's

Wist je dat we ook een goed gevuld YouTube-kanaal hebben? Met meer dan 450 video's hebben we een grote database aan informatie.  Neem zeker een kijkje op YouTube en abonneer je, dan blijf je op de hoogte van de nieuwste video's. 


In deze video toont Angelo hoe je met eenjarigen een prachtige display kunt maken voor je tuin in een grote pot of kuip

Verleng het seizoen

Omdat je flexibel kunt omspringen met potten, kan je ook spelen met de zaaiperiodes. Zaai meerdere keren en verplaats je potten van locatie, zo kan je het seizoen beduidend verlengen. Vroeg zaaien is dus ook vroeg oogsten, zowel van groenten als bloemen in de tuin. Heb je geen plaats voor een kas? Dan kan een curverbox ook dienst doen als koude kas. Een echte aanwinst voor je pottentuin, want zo kan je bepaalde soorten al vroeg beginnen zaaien.

Verticale tuin
Kruiden in pot