Een pluktuin aanleggen is niet alleen fantastisch omdat je straks je eigen boeketten kunt samenstellen, het is ook rustgevend. Veel werk, dat af en toe ook, maar vooral genieten en uitkijken naar die eerste bloemen. Maar hoe start je met een pluktuin? Waar is die het best gelegen en wat moet je weten voor je begint? Lees snel verder, we hebben al onze tips voor je verzameld. Want een pluktuin is voor iedereen, of je nu veel of weinig plaats hebt.
De ideale plek voor je pluktuin
Het overgrote deel van (eenjarige) bloemen groeit het liefst in de zon. Dat wil zeggen dat de locatie van je pluktuin zeer belangrijk is, als je straks bloemen wilt die optimaal zullen groeien. Een plekje in de halfschaduw kan ook, maar minimaal 5 tot 6 uur zonlicht per dag is toch aangewezen. Hoe minder zonlicht er is, hoe moeilijker de plant het heeft om gezond te blijven en veel bloemen te produceren. Een pluktuin in de schaduw is niet mogelijk, dat is harde realiteit. Dat komt voornamelijk omdat zowat alle plukbloemen ook warmte nodig hebben en van nature uit de iets zonnigere gebieden komen.
De bodem van je pluktuin
Zonder gezonde bodem, geen gezonde planten in de pluktuin, dat is heel erg simpel. Je kunt alleen gezonde planten krijgen als de bodem waarop die planten groeien in balans is, gezond is. Je bodem sterk houden doe je door elk jaar compost toe te voegen. Niet spitten, maar gewoon een laag van ongeveer 5 centimeter toevoegen. Het bodemleven, dat in de eerste 20 tot 30 centimeter leeft, zal het de komende maanden voor je onderwerken.
Heeft je pluktuin meststoffen nodig?
Heel veel mensen staan al klaar met meststoffen, nog voor ze weten of ze wel nodig zijn. Want neen, ze zijn niet altijd nodig. Meestal niet eigenlijk. Inzetten op een goede bodemstructuur en bij uitbreiding een gezonde bodem is veel belangrijker. Aan een uitgeputte bodem meststoffen toevoegen, daar hebben planten niks aan. Je kunt beter de bodem zoals je hierboven kunt lezen, verrijken met compost. Het wordt niet voor niks het zwarte goud van de pluktuin genoemd. Het heeft de eigenschap vocht en voedingsstoffen vast te houden en bevat heel veel natuurlijke bestanddelen. Investeer dus liever je tijd en geld in het verbeteren van de bodem, in plaats van er meststoffen aan toe te voegen. Die overigens niks te betekenen hebben zonder een gezonde groeiomgeving voor je planten.
Het soort bloemen in de pluktuin
Als je pas begint met het maken van een pluktuin, dan is het raadzaam om te starten met makkelijke bloemen, zodat je langzaamaan kennismaakt met hoe planten groeien. Cosmos is makkelijk, maar ook zinnia’s, leeuwenbekjes en dahlia’s mogen niet ontbreken. Het zijn ‘cut and come again’ bloemen, zoals de Engelsen dat zo mooi zeggen. Hoe vaker je knipt, hoe meer bloemen je krijgt.
Een gevarieerde pluktuin
De pluktuin is een breed begrip. Het is een plek waar je bloemen kunt kweken om ze te plukken en in een vaas te houden. Maar hoe die pluktuin er precies uitziet, dat bepaal je helemaal zelf. Een klassieke pluktuin kent rijen, zoals een moestuin. Maar niks houdt je tegen om het anders aan te pakken. Wij houden van de combinatie van vaste planten en eenjarigen in de border. Ja, een pluktuin kan dus ook gewoon in een bloemenborder, tussen je andere planten. Het is zelfs gevarieerder. Zorg trouwens dat je jouw tuin zo inricht dat er een heel jaar lang iets te beleven valt. Een traditionele pluktuin kan best saai zijn, zeker tijdens de maanden waarin er minder te beleven valt. Plukbloemen combineren in een bestaande border is net veel spannender. En misschien zelfs mooier.
Buiten zaaien of voorzaaien
Als je pluktuin eenmaal klaar is, de grond is voorbereid en je favoriete bloemen zijn gekozen, is het belangrijk om te starten met zaaien. Geen uitbundige pluktuin zonder bloemen, dat spreekt voor zich. Zaaien kan, afhankelijk van de soort, vanaf februari en maart. Lees vooraf goed de verpakking van onze zaden en zaai op de aangegeven momenten. Je wil niet dat je zaden niet kiemen omdat het buiten nog te koud is. Zaden die heel veel warmte nodig hebben kun je voorzaaien in zaaibakjes of zaaitrays. Meer werk, want je moet ze alsmaar verzorgen, maar wel meer overzicht en minder last van slakkenvraat. Buiten zaaien kan ook. Meestal iets later, na de ijsheiligen, wanneer de kans op nachtvorst verdwenen is.
Leer meer dankzij onze video's
Wist je dat we ook een goed gevuld YouTube-kanaal hebben? Met meer dan 450 video's hebben we een grote database aan informatie. Neem zeker een kijkje op YouTube en abonneer je, dan blijf je op de hoogte van de nieuwste video's.
In dit filmpje vertelt Angelo over hoe je precies start met het aanleggen van een pluktuin.
Ondersteuning van planten
Naast al de dingen die we net hebben opgesomd is het belangrijk om je bloemen goed te ondersteunen tegen het omvallen. Zeker dahlia’s en leeuwenbekjes hebben de neiging om te vallen als het hevig waait of regent. Er bestaan tal van oplossingen: je kunt met touw en bamboestokken een constructie maken, of je kiest voor zogenaamd betongaas, die je kunt neerleggen en waar de bloemen prima doorheen kunnen groeien. Je leest het, er bestaan altijd trucjes om de pluktuin te optimaliseren.