Heel veel plukbloemen zoals dahlia's, cosmos, zinnia en leeuwenbekjes groeien hard wanneer ze het naar hun zin hebben. Maar hoe zorg je ervoor dat je planten niet tegen de grond gaan na een windvlaag of hevige zomerbui? Door ze te ondersteunen! Eenjarige plukbloemen hebben namelijk de neiging heel snel te groeien en dat resulteert vaak in grote planten, die onderhevig zijn aan de elementen van Moeder Natuur. Aan ons, enthousiaste tuiniers, om ze een handje te helpen. Ondersteunen dus. Bloemen blij, wij blij.
Dahlia's ondersteunen in de tuin
Dahlia’s zijn zo veelzijdig, dat ze in heel wat gedaantes komen. Groot, klein, middelgroot, grote bloemen en kleine bloemen: you name it, en er is wel een variëteit die bij je past. Kleine soorten hebben meestal stevige bloemstelen, blijven laag en hebben dus geen extra ondersteuning nodig om te groeien. De middelhoge en hoge soorten, dat is een ander verhaal. Vaak gaat het dan over planten die 80 tot wel 120 en 140 centimeter hoog worden. Combineer dat met veel en zware bloemen, en je planten gaan al gauw tegen de grond na een wind of regenbui. Je planten ondersteunen is dus belangrijk, want hoewel dahlia's vrij stevige stelen hebben, vangen ze wel veel wind. En het zullen maar net je favoriete bloemen zijn.
Planten ondersteunen met betongaas
Je kunt letterlijk met alles je planten ondersteunen, maar wat we het liefst niet zien in de tuin is overbodig plastic gebruik. Er bestaan netten die flexibel zijn en de klus prima klaren, maar wel uit plastic vervaardigd zijn. Zonde, vinden we, dus komen we met een alternatief op de proppen om je planten te ondersteunen: betongaas dat je op houten paaltjes neerlegt. Bij de dahlia’s staan ze op ongeveer 65 tot 70 centimeter hoogte, bij andere plukbloemen meestal op 40 tot 50 centimeter. Je planten groeien netjes tussen de openingen en worden ondersteund door het gaas. De roestige kleur die je na verloop van tijd krijgt gaat goed op in de tuin, en binnen een paar weken zie je er niks meer van, omdat de planten erdoorheen groeien en alles bedekt wordt met bloemen. Handig, toch?
Leer meer dankzij onze video's
Wist je dat we ook een goed gevuld YouTube-kanaal hebben? Met meer dan 450 video's hebben we een grote database aan informatie. Neem zeker een kijkje op YouTube en abonneer je, dan blijf je op de hoogte van de nieuwste video's.
In dit filmpje laat Angelo je zien hoe hij het aanpakt om bloemen te ondersteunen in de tuin.
Borderplanten ondersteunen
In de border is ondersteunen een ander verhaal, omdat de planten omgeven worden door andere planten. Een hele constructie opzetten zoals met plukbloemen is dan moeilijk, maar je kunt planten zoals dahlia’s wel ondersteunen met een bamboestok of met snoeihout uit de tuin. Naast de plant in de grond steken (in geval van dahlia’s opletten dat je de knol niet doorboort), af en toe vastmaken met een touwtje en klaar. Houd er ook rekening mee dat eenjarigen steun vinden bij vaste planten in de border. Je hebt dus niet altijd iets nodig om ze te ondersteunen. Al is een extraatje in dit geval mooi meegenomen.
Ondersteunen met touw en paaltjes
Soms moeten we het overigens niet te ver zoeken. Dat is in het leven zo, maar zeker als je tuiniert. Een portie gezond verstand en je komt al een heel eind. Zo is dat ook met het ondersteunen van je planten. Vaak is het al voldoende om wat paaltjes of snoeihout in de grond te kloppen en met een touw je planten van steun te voorzien. Geen ingewikkelde constructies, gewoon touw en wat paaltjes . Bij plukbloemen kun je in het midden spinnenweb-gewijs wat touw aanbrengen, zodat de stelen recht worden gehouden en niet zomaar omvallen. Zelfs bij een bed met dahlia's is dat toepasbaar.