Aquilega vulgaris 'Nora Barlow'

Akelei, een voorjaarsbloeier met een karakterkop

Wij zijn hier dol op akelei. Als kind deden ze ons denken aan elfjes en tot op vandaag vinden we de Aquilegia vulgaris een fascinerend plantje. De bijen en hommels zijn er trouwens al even verzot op, win-win dus.

AKELEI HEEFT BIJZONDERE BLOEMEN

Wanneer je in de tuin op een groepje akeleien stuit, zou je zweren dat je de bloemetjes kan horen. De bloemen hebben een bijzondere klokjesvorm. Doordat ze met hun kopjes naar beneden hangen, verbergen ze hun mooiste stukje. Draai dus af en toe eens zo’n bloemetje om en sta versteld van alle details die je dan ziet. Akelei bestaat in verschillende kleuren en bloeit van april tot juli.

akelei in de tuin
akelei of aquilegia in de tuin

Akelei, terug van weggeweest

Je zou kunnen zeggen dat akelei terug is van nooit echt weggeweest. Vroeger vond je ze in de meeste Vlaamse en Nederlandse tuinen, maar het speelse plantje verloor haar plek in de strakkere tuinontwerpen van de laatste jaren. Gelukkig zien we veel mensen opnieuw zwichten voor de pracht van veel bloemen en planten gezellig bij elkaar. En in zo’n vrolijke cottage border komt akelei perfect tot haar recht.

Angelo's favoriet

AQUILEGIA VULGARIS ‘NORA BARLOW’


De wilde akelei in paars of roze is een klassieker, maar tegenwoordig kan je ook weer specialere soorten vinden. In onze webshop verkopen we bijvoorbeeld zaden van de oude variëteit ‘Nora Barlow’ . De bloem start bovenaan met crèmewit en eindigt in dieproze. Ze is een echte bijen- en hommellokker. De kleur, haar vorm, de 'Nora Barlow' is fantastisch. We hebben ook de blauwpaarse variant ‘Purple Barlow’ in ons assortiment. 

Akelei zaaien of kopen?

Je kan akelei zaaien in de late zomer of het najaar om bloemen te hebben in de lente daarop. De plant zaait zichzelf daarna gemakkelijk verder uit, dus eens je ze hebt in je tuin, kan je ervan blijven genieten. Een andere optie is natuurlijk plantjes kopen in het voorjaar. Plekje zoeken in de zon (halfschaduw lukt ook) en klaar!

Wist je dat we ook een goed gevuld YouTube kanaal hebben? Met meer dan 450 video's hebben we een grote database aan informatie.   Neem zeker een kijkje  , en abonneer je, dan blijf je op de hoogte van de nieuwste video's. In dit filmpje laat Angelo je zien hoe je zelf akelei kunt zaaien voor bloemen in het voorjaar.