Aquilega vulgaris 'Nora Barlow'

Akelei, een fantastisch plantje met een karakterkop

Ik ben dol op akelei 💛. Als kind deden ze mij denken aan elfjes en tot op vandaag vind ik de Aquilegia vulgaris een fascinerend plantje. De bijen en hommels zijn er trouwens al even verzot op, win-win dus.

Bijzondere klokjes

Wanneer je in de tuin op een groepje akeleien stuit, zou je zweren dat je de bloemetjes kan horen. De bloemen hebben een bijzondere klokjesvorm. Doordat ze met hun kopjes naar beneden hangen, verbergen ze hun mooiste stukje. Draai dus af en toe eens zo’n bloemetje om en sta versteld van alle details die je dan ziet. 


Akelei bestaat in verschillende kleuren en bloeit van april tot juli. 

Aquilegia vulgaris

“Ik ben dol op akelei 💛. Als kind deden ze mij denken aan elfjes. De oude variëteit ‘Nora Barlow’ vind ik fantastisch.”

Angelo Dorny

Akelei, terug van weggeweest


Je zou kunnen zeggen dat akelei terug is van weggeweest. Vroeger vond je ze in de meeste Vlaamse tuinen, maar het speelse plantje verloor haar plek in de strakkere tuinontwerpen van de laatste jaren. Gelukkig zie ik veel mensen opnieuw zwichten voor de pracht van veel bloemen en planten gezellig bij elkaar. En in zo’n vrolijke cottage border komt akelei perfect tot haar recht.

Aquilegia vulgaris

Angelo's favoriet

Aquilegia vulgaris ‘Nora Barlow’


De wilde akelei in paars of roze is een klassieker, maar tegenwoordig kan je ook weer specialere soorten vinden. In onze webshop verkopen we bijvoorbeeld zaden van de oude variëteit ‘Nora Barlow’. De bloem start bovenaan met crèmewit en eindigt in dieproze. Ze is een echte bijen- en hommellokker. De kleur, haar vorm, ik vind de 'Nora Barlow' fantastisch. 

We hebben ook de blauwpaarse variant ‘Purple Barlow’ in ons zadenassortiment. 

Akelei zaaien of kopen?


Je kan akelei zaaien in de late zomer of het najaar om bloemen te hebben in de lente daarop. De plant zaait zichzelf daarna gemakkelijk verder uit, dus eens je ze hebt in je tuin, kan je ervan blijven genieten. 

Een andere optie is natuurlijk plantjes kopen in het voorjaar. Plekje zoeken in de zon (halfschaduw lukt ook) en klaar!

“Akelei is een ongelofelijk dankbaar bloemetje in elke border en als je het mij vraagt een aanwinst voor elke tuin.”

Angelo Dorny