Angelo houdt een mand met tomaten vast

Zomeronderhoud bij tomaten: dieven, trillen & bladpluk

De tomaten zitten al een tijdje in de grond of doen het inmiddels goed in potten. Ze groeien goed en beginnen hun eerste vruchten te laten zien. Om ervoor te zorgen dat ze zich opperbest blijven voelen de komende tijd, delen we onze tips om ze tevreden te houden. Want een gezonde plant is straks een lekkere tomaat.

Over dieven en trillen bij tomaten

Blijf ook tijdens de zomermaanden dieven verwijderen bij je tomaten: okselscheuten die tussen een blad en de steel van de plant tevoorschijn komen, haal je dus weg. Doe dat wekelijks, dan voorkom je een wirwar aan bladeren en dus ook meer kans op schimmels. Een plant waar luchtcirculatie makkelijk door kan, zeker in de kas, is er namelijk minder gevoelig voor. Ook ‘trillen’ is belangrijk. Trillen, wat? Dat is het aantikken of schudden van de stok of het touw waaraan je planten groeien. Doe dat elke dag gedurende 2 tot 3 tellen. Zo zorg je ervoor dat de bloemen bestoven worden en straks tomaten worden, ook al komen er in de kas weinig tot geen hommels of bijen.

Angelo Dorny plukt tomaten
bloemen van tomaten

Bladpluk bij tomaten: doen in augustus

Augustus is het ideale moment om bladpluk toe te passen bij tomaten. Bladeren die te laag hangen, of voor een tros hangen, haal je weg met een scherpe en schone snoeischaar. Soms kun je ze ook makkelijk afbreken door ze naar boven te duwen. Door dat te doen creëer je meer luchtcirculatie en zorg je ervoor dat trossen beter worden blootgesteld aan zonlicht. Zonlicht betekent rijpe tomaten, dus alleen maar voordelen. MAAR: je wil niet dat de hele plant kaal is. Laat bladeren staan, die beschermen de vruchten ook vaak tegen extreme zonnebrand en zijn nodig om de plant in leven te houden. Zonder bladeren kan de plant namelijk niet aan fotosynthese doen en groeit ze niet meer.

Leer meer dankzij onze video's

Wist je dat we ook een goed gevuld YouTube-kanaal hebben? Met meer dan 450 video's hebben we een grote database aan informatie. Neem zeker een kijkje op YouTube en abonneer je, dan blijf je op de hoogte van de nieuwste video's. 

In deze video vertelt Angelo je alles over het verzorgen van je tomaten tijdens de zomermaanden.

Meststoffen geven aan tomaten in een pot

Als je je grond vooraf goed verrijkt met compost, dan zijn extra meststoffen in de vollegrond niet echt nodig. Maar wanneer je tomaten in potten kweekt, dan is het raadzaam om wekelijks organische vloeibare meststoffen te geven bijvoorbeeld. Vloeibaar, want dat is heel fijn en makkelijk om te gebruiken. De beschikbare voeding in de aarde van je potgrond raakt vroeg of laat uitgeput, en dan is het belangrijk om je planten van extraatjes te voorzien. Want nogmaals, hoe beter de plant zich voelt, hoe minder ziekten en schimmels de kop opsteken en hoe meer tomaten je kunt oogsten.

TOMATEN WATER GEVEN IN DE ZOMER

Naast dieven, bloemen trillen en bladpluk toepassen, is het natuurlijk belangrijk om je planten te blijven voorzien van voldoende water. Maar overdrijf niet. Tomaten zijn op dit moment al een flink stuk in de grond geworteld en gaan vaak zelf zoek naar water. Daarnaast zorgt teveel water ervoor dat de  vruchten kunnen barsten . Logisch, want de plant weet niet wat ze met het teveel aan water moet doen en stuwt het richting de vruchten. Gebarsten vruchten zijn overigens vaak soortafhankelijk. De ene variëteit heeft er last van, de andere niet. 

tomaten water geven