zaailingen verspenen en water geven

Hulp bij verspenen: geef je planten een groter potje

Wat met plantjes die na het zaaien te groot zijn geworden? Simpel: je start met verspenen en geeft ze een eigen potje. Hoe meer plaats ze hebben, hoe gezonder en beter ze zullen groeien. Maar hoe werkt verspenen en belangrijker nog, hoe doe je het? Lees hieronder verder, we geven stap-voor-stap tips.

Waarom is verspenen belangrijk?

Als je iets voorgezaaid hebt, dan staan je zaailingen vaak te dicht bij elkaar om optimaal te groeien. Dus is het belangrijk om die plantjes een eigen potje te geven. Een groter potje ook, want vaak moeten die planten het zien uit te houden tot na de ijsheiligen in mei. Ook als je voorzaait in zaaitrays is verspenen belangrijk en moet je de zaailingen een eigen potje geven met turfvrije potgrond. Je hoeft dan wel niet de worteltjes los te peuteren - want je kunt de plug er gewoon uitduwen - toch is het nodig om ze een eigen potje te geven om groter en sterker te worden. Zaaigrond is vaak ook een stuk armer dan potgrond - waaraan meestal organische meststoffen worden toegevoegd.

zaailing uit een zaaitray
zaailingen verspenen in de kas

Is verspenen belangrijk voor elke plant?

Neen, verspenen hoeft niet bij elke plant. Het overgrote deel van alles wat je voorzaait wel, maar een klein deel niet. Papaver, daucus, wortelen en pastinaak bijvoorbeeld, worden niet graag voorgezaaid. Ze hebben een lange penwortel die recht naar beneden groeit en dus niet verstoord mag worden. Bij dergelijke planten is verspenen uit den boze. Maar hebben we het over zinnia, cosmos, dahlia, tomaten en ga zo maar door, dan is het wel nodig om elke plant uiteindelijk een eigen potje te geven. Verspenen is soms wat denkwerk als starter, maar zodra je weet wat wel en niet kan, gaat alles vanzelf.

Leer meer dankzij onze video's

Wist je dat we ook een goed gevuld YouTube-kanaal hebben? Met meer dan 450 video's hebben we een grote database aan informatie. Neem zeker een kijkje op YouTube en abonneer je, dan blijf je op de hoogte van de nieuwste video's. 

In deze video toont Angelo je stap-voor-stap hoe je je zaailingen kunt verspenen

Stap voor stap verspenen

We maken het onderscheid tussen zaaien in een bakje of zaaien in een zaaitray. In een zaaibakje zul je de fragiele worteltjes voorzichtig los moeten peuteren, terwijl je in een zaaitray gewoon de plug kunt uitduwen en planten. Wanneer verspenen? Zaailingen zijn klaar om verspeend te worden wanneer ze hun eerste echte blaadjes laten zien. De eerste blaadjes die je ziet wanneer een plantje kiemt, zijn zogenaamde kiemblaadjes of zaadlobben. Pas wanneer ze hun eerste echte blaadjes ontwikkelen zijn hun worteltjes stevig genoeg om losgemaakt te worden. Even geduldig zijn dus, en dan pas verspenen.

1. Vul een P9 potje met turfvrije potgrond.

2. Leg de aarde in een torentje, duw het niet aan, maar maak een gat in het midden met een stok of je wijsvinger. Deze methode wordt inmiddels de hoopjes van Angelo genoemd, don't ask.

3. Maak de zaailing voorzichtig los met een kleine lepel of verspeenlatje.

4. Zet de zaailing in het potje en druk van buitenaf naar binnen toe.

5. Druk de zaailing aan, tik tegen het potje en zet opzij. Je bent inmiddels een pro in verspenen!

Na het verspenen: hoeveel water geef je?

Nadat je klaar bent met verspenen, is het belangrijk om meteen water te geven. Je wil niet dat je zaailingen verleppen. Vul een schaal met water en laat de potjes zelf water opzuigen. Doe dat gedurende een uurtje en doe het overtollige water dan weg. Geef pas weer water wanneer de grond droog begint te worden. Teveel water kan namelijk schimmels in de hand werken.