Rozen: sommige mensen zweren erbij, anderen vinden ze te stekelig, te zeemzoeterig of gewoon niet mooi. Nochtans komen ze in zoveel variëteiten dat er voor iedereen wel een perfecte roos bestaat. En november is de geknipte maand om ze te planten met blote wortel.
Een roos voor iedereen
Welke types rozen bestaan er?
Voordat je begint, is het handig om te weten welk type rozen het beste bij jouw tuin past. Er zijn verschillende categorieën:
Pot- of patiorozen
- ideaal voor potten of borders
- worden ongeveer 60 cm hoog
Struikrozen
- geschikt voor grotere borders
- rond de 90 cm
- goede plukbloemen
Er zijn theehybriden (grote (snij)bloemen met vaak een heerlijke geur), floribundarozen (theehybriden gekruist met trosrozen, minder geurend maar heel veel kleuren).
Heesterrozen
- variëren sterk in grootte, van compacte struiken tot soorten van 2,5 meter hoog
- bourbonrozen, centifolia's
Klimrozen
- perfect om muren, pergola's of (rozen)bogen te bedekken
- bloeien weelderig
Bodembedekkende rozen
- voor het bedekken van grotere oppervlaktes
- groeien langzaam
Stamrozen
- perfect voor kleinere tuinen
- om hoogte toe te voegen aan borders of paden
- op stam geënte struik- of klimrozen
Rozen planten met blote wortel
Wat zijn rozen met blote wortel?
Je kent uiteraard de plantjes en rozen die je koopt in een pot, netjes met aarde erin. Vanaf deze maand - net voor de winter begint - zijn rozen in rust en kan je ze ook kopen met een blote of kale wortel. Je krijgt ze dus letterlijk zonder grond rond de wortels. Dat wil ook zeggen dat de plant zo snel mogelijk de grond in moet.
Waarom kiezen voor rozen met blote wortel?
Waarom zou je rozen kopen met blote wortel in plaats van netjes in een potje? Er zijn enkele voordelen aan verbonden, die trouwens ook gelden voor alle andere bomen, struiken of planten die je koopt met blote wortel.
Ze kosten minder.
Zo, meteen een goede reden om te kiezen voor rozen met blote wortel: ze zijn opgekweekt in volle grond en er zijn dus geen potjes, potgrond, mest of allerlei materialen aan te pas gekomen. Ze zijn gemakkelijker in te pakken en te vervoeren, doordat ze minder plaats innemen. Minder productie- en transportkosten dus, en ook nog eens beter voor het milieu.
Ze hebben sterkere wortels.
Rozen die in vollegrond gekweekt werden, zijn niet beperkt geweest door een potje rond hun wortels. Hun wortelgestel is sterker, maar opgelet: wortels drogen snel uit, dus het is zaak om een roos met blote wortel zo snel mogelijk terug in de grond te steken!
Ze kunnen nu al beginnen groeien.
En niet pas vanaf het voorjaar, wat een volgend goed plantmoment is. Door rozen net voor de winter te planten, wanneer ze in rust zijn, kunnen ze al hun energie naar de wortels sturen, want bladeren zijn nu sowieso niet aan de orde.
Waar en wanneer planten?
Waar?
Kies een zonnig plekje in de tuin, want rozen hebben minstens 4 uren zonlicht nodig per dag.
Wanneer?
Rozen planten met blote wortel doe je wanneer de plant in rust is: op het einde van de herfst, voor de winter begint. Als je zulke rozen koopt, moet je ze zo snel mogelijk planten, zodat de wortels niet uitdrogen. Hou dus een beetje rekening met de weersvoorspelling, want het mag niet vriezen op dat moment.
Hoe planten?
Zet de roos met blote wortel een paar uren in een emmer water terwijl je de grond voorbereid.
Maak een plantgat dat groot genoeg is voor de roos in kwestie en wrik de grond rondom een beetje los. Op die manier krijgen de wortels genoeg speelruimte om te groeien en te ontwikkelen.
Afhankelijk van het bodemtype waarmee je moet werken, kan het nodig zijn de grond wat te verbeteren met compost of bodemverbeteraar. Je kan ook basaltmeel toevoegen om voedingsstoffen en mineralen aan te vullen.
Zet de roos in het plantgat, met de basis van de plant net onder de oppervlakte (ongeveer 2 cm).
Vul het gat op met aarde en schud af en toe lichtjes aan de roos zodat de aarde zich overal tussen de wortels kan verspreiden.
Geef de roos overvloedig water na het planten: de grond zet zich dan nog wat beter vast rond de wortels.