September is oogstmaand. Zeker als het over fruit gaat, valt er in deze maand van alles te rapen in de tuin. En daarvoor heb je echt geen hele fruitgaard nodig. Met een eerste appelboom geraak je al ergens, en je kan later uiteraard nog andere soorten fruitbomen of -struiken toevoegen. Hoe geraak je van die appelboom naar een volle oogstmand appels?
De juiste appelboom kiezen
Welke appels wil je?
Appelbomen komen in heel veel variëteiten, wat erg leuk is, maar de keuze niet altijd makkelijk maakt. Enkele tips om de juiste appelboom te selecteren.
Ga in deze periode al eens langs bij een kweker, want daar kan je de appels vaak zien en proeven.
Denk na over de smaak van je appels (zoet of met een zuurtje) en de textuur (knapperig, sappig of zacht).
Overweeg ook voor welk doel je appels wil kunnen oogsten. Zoek je een goede bewaarappel om lang van te kunnen eten? Of wil je vooral appelmoes of compote maken voor de winter? Of wil je zelf helemaal geen oogst en mogen de vogels ervan genieten?
Welk type boom wil je?
Er zijn ook nog enkele overwegingen rond de appelboom zelf. Kort gezegd heb je drie types appelbomen: met een lage, middelhoge of hoge stam.
Waar in de tuin zal je de boom planten? En hoeveel plaats heb je? De laagstammige appelbomen kunnen dichter bij elkaar geplant worden, de hoogstammige hebben vaak een bredere kruin en vragen meer plaats.
Hoe wil je oogsten? Ben je bereid om een ladder te gebruiken om een hoogstammige appelboom te snoeien en later te oogsten? Of hou je liever de voeten op de grond en kies je voor een middelhoog type? Bedenk dat je bij laagstammige exemplaren soms wat meer moeite moet doen om onder de boom te kruipen.
Hoe snel wil je oogsten? Hoogstammige appelbomen kunnen wel 100 kilogram oogst geven, maar je moet er wel enkele jaren op wachten. Bij een middelhoge stam heb je na een drietal jaren al appels om te oogsten.
Sommige kleine appelboompjes kan je zelfs in een pot houden, bijvoorbeeld op het terras of balkon.
En niet te vergeten: als je de appelboom als solitair plant, moet je kiezen voor een zelfbestuiver. Kruisbestuivende soorten hebben andere appelbomen nodig die in hun buurt staan én rond dezelfde tijd bloeien.
Tips om appels te oogsten
Sommige appels zijn vroeger rijper dan andere. En de kleur vertelt je niet altijd wanneer een appel precies rijp is. De beste manier om te achterhalen wanneer je ze mag plukken, is voelen of het steeltje al loslaat wanneer je voorzichtig aan de appel draait.
Ga niet als een gek aan alle appels in de boom trekken. Maak een lichte draaibeweging naar boven en voel of de appel loskomt. Indien niet, is het te vroeg en laat je hem nog een beetje hangen.
Heb je toch een appel beschadigd tijdens het plukken? Laat die best niet te lang liggen vooraleer je hem opeet of verwerkt, want er kunnen zich sneller schimmels vormen.
Kan je ook de appels gebruiken die vanzelf op de grond gevallen zijn? Op zich wel, als je de eventuele rotte plekken wegsnijdt. Je kan die appels niet meer bewaren, maar ze zijn wel nog geschikt om te verwerken in pakweg een taartje of als appelmoes.
Neem een oogstmand of emmer mee wanneer je appels gaat plukken. Voor hoogstammige bomen, en zelfs sommige met een middelhoge stam, heb je ook een ladder of opstapje nodig. Opgelet, gooi de appels niet vanuit de boom naar beneden, want een beschadigde appel kan je niet lang bewaren.
Appels bewaren
Appels geplukt, en nu? Bewaar je ze in de koelkast of net niet? Hoe lang blijven ze goed?
Bewaar appels op een donkere, koele plek. Met koel bedoelen we zo'n 4 graden. Kies geen plek waar het kan vriezen en zorg dat er geen dieren bij je oogst kunnen.
De grootste exemplaren bewaren het minst lang. Eet die appels dus het snelst op.
Je kan appels ook in bewerkte vorm bewaren, bijvoorbeeld als compote in steriele bokaaltjes of als appelmoes in de diepvries.
Controleer je bewaarappels geregeld. Verwijder exemplaren die toch zijn beginnen schimmelen of rotten.
Tip: leg geen appels met verschillende bewaartijden bij elkaar, want het ene ras kan het andere sneller doen rijpen.