Tweejarigen zaai je, bijna contra intuïtief, in de zomer. Dat voelt vreemd, want de meeste bloemen zaai je toch in het voorjaar? Soms, maar niet altijd. Tweejarigen zijn uitzonderingen die je zaait vanaf juni tot en met augustus. Waarom? Omdat ze wat meer tijd nodig hebben en pas volgend jaar zullen bloeien. We laten je hier zien hoe je digitalis of vingerhoedskruid zaait, voor een border vol bloemen.
Tweejarigen versus eenjarigen
Laat ons beginnen met uit te leggen wat het verschil is tussen eenjarigen en tweejarigen. Tweejarigen zijn planten die in de zomer worden gezaaid, om vervolgens te groeien, bladeren te ontwikkelen en pas na de winter, het jaar daarna, bloemen te vormen. Eenjarigen zijn wat dat betreft een beetje anders, want die moeten alles in één seizoen zien klaar te krijgen. Eenjarigen zaai je dus in het voorjaar en bloeien diezelfde zomer al. Tweejarigen hebben simpelweg wat extra tijd nodig. En misschien is dat wel het leukste aan die tweejarigen. Je droomt nu alweer een beetje vooruit.
Vingerhoedskruid: geliefd en giftig
Je kunt vanaf juli heel veel tweejarigen zaaien, maar hier beperken wij ons tot de populairste, het tweejarige vingerhoedskruid. Digitalis of vingerhoedskruid is fantastisch om in de tuin te hebben staan. Op een plek in de halfschaduw doen ze het prima. Of heb je plek tussen bomen in je tuin, zet ze gerust daar, daar groeien ze het liefst. Het is een soort bosplant die graag aan de rand groeit. En ja, digitalis is giftig, let dus op met kinderen of knabbelgrage huisdieren. Maar verder is het gewoon een zeer leuke aanwinst voor je tuin, met hun klokjesvormige bloemen die naar beneden hangen. Ze zijn verkrijgbaar in veel kleuren en de een wordt al wat hoger dan de ander. Tweejarigen die door iedereen graag worden gezien.
Hoe tweejarigen zaaien?
Tweejarigen kun je perfect in de vollegrond zaaien, tussen je planten in de border. Meer nog, als je al digitalis had staan, dan is de kans zeer groot dat ze zichzelf al hebben uitgezaaid na de bloei. Ze kiemen makkelijk en op die manier kun je je collectie stilaan uitbreiden. Heb je ze nog niet, dan zul je dus moeten zaaien.
Je kunt voorzaaien in een zaaibakje, als de borders op dit moment al helemaal vol staan en zaden niet eens de kans krijgen om te kiemen door de vaste planten die alles innemen. Vul het zaaibakje met luchtige zaaigrond en strooi de zeer kleine zaden oppervlakkig op de grond.
Digitalis is een lichtkiemer, dus absoluut niet bedekken met aarde, anders krijg je geen zaailingen te zien. Druk de zaden lichtjes aan, zodat ze contact hebben met de ondergrond.
Water geef je door het bakje in een schaal met water te zetten en zelf vocht te laten absorberen. Zo spoelen de minuscule zaden niet weg.
Laat het bakje gewoon buiten staan, alleen niet in de volle zon. Een plekje in de halfschaduw is prima. Af en toe water geven en geduldig wachten op de eerste plantjes. Het kan makkelijk twee tot zelfs drie weken duren voor je een teken van leven ziet.
Tweejarigen planten na de zomer
Fast forward naar het moment dat je tweejarigen klaar zijn om geplant te worden in de tuin. Dat is meestal acht tot tien weken nadat je ze gezaaid hebt. Dan zijn ze groot genoeg en klaar om aan het einde van de zomer de grond in te gaan. September is ideaal, maar ook oktober kan nog. Door ze in het najaar te planten, zorg je ervoor dat de planten hun wortels nog voor de winter uitzetten in de bodem. De tweejarigen zullen overwinteren in de tuin, in rust gaan en pas vanaf maart weer beginnen groeien. In geval van digitalis of vingerhoedskruid mag je vanaf juni bloemen verwachten. Daarna begint het hele proces opnieuw.
Leer meer dankzij onze video's
Wist je dat we ook een goed gevuld YouTube-kanaal hebben? Met meer dan 450 video's hebben we een grote database aan informatie. Neem zeker een kijkje op YouTube en abonneer je, dan blijf je op de hoogte van de nieuwste video's.
In dit filmpje toont Angelo je precies hoe je aan de slag gaat met het zaaien van tweejarigen.