afgevallen bladeren in de tuin

Tuintips voor de maand december: dit kun je nu doen

Met december komt het einde van het jaar nu heel dichtbij. De laatste maand van het jaar gaat in en voor we 't weten zijn we alweer aan het plannen voor een nieuw tuinseizoen. En hoewel er nu alsmaar minder te beleven is in de tuin, zijn er toch nog een aantal klusjes die je nu kunt uitvoeren. Lees hieronder verder en maak kennis met onze wintertips. 

Mag het iets minder netjes?

Een opgeruimde tuin is zo 2000. Alle vaste planten en siergrassen tot net boven de grond afknippen, elk takje en blaadje aan de kant: het is nutteloos en ook niet goed voor de insecten die een winter moeten zien te overleven. Door je tuin niet alleen in de lente en zomer wat wilder te laten, maar dus ook in het najaar en gedurende de winter gewoon zijn ding te laten doen, zorg je voor opvallend meer biodiversiteit. Insecten zoeken namelijk beschutting, vogels zijn verlekkerd op zaden en egels doen een winterslaap tussen takken, onder hagen en stapels met bladeren. Kijk maar hoe het er in de natuur aan toe gaat. Die is functioneel en mooi, maar netjes? Dat niet. Het hele ecosysteem is er net om ervoor te zorgen dat dieren en insecten optimaal kunnen leven. Tuinen zijn wat mij betreft stukjes nagemaakte natuur. Ze zijn door ons, mensen, opgezet om mooi te zijn en om van te genieten wanneer je niet druk druk aan het werk bent. Maar wordt het niet eens tijd dat we die plek delen met alles wat rondvliegt-en kruipt? Hoe dan? Door je tuin in de eerste plaats nu niet als een gek op te ruimen en alles met rust te laten. Doe de grote schoonmaak maar in het voorjaar, wanneer alles weer tot leven komt en de dagen langer worden. Tijd zat om met een schone lei te beginnen. 

de tuin in december
de tuin niet opruimen in het najaar

Tip voor december

Siergrassen en onder andere uitgebloeide Rudbeckia zien schitteren in het winterzonnetje is fantastisch. De silhouetten die ze laten zien zijn echt om stil van te worden. Het mag dan buiten wel grauw en grijs zijn bij momenten, door planten te laten staan is er altijd wat te beleven in december en de daaropvolgende wintermaanden.

Tuinklusjes voor december

Bestel zaden van je favoriete bloemen en groenten 
(zie onze webshop via www.angelo.be).

Bescherm vorstgevoelige planten met een vries-of vliesdoek of berg ze op in een vorstvrije garage of tuinhuis/kas.

Bladverliezende bomen en struiken kunnen nu geplant en verplant worden.

Opgepast met terracotta potten tijdens vorstperiodes. Ze absorberen vocht en barsten wanneer het vriest.

Stel wat potten samen met wintergroene bloemen en planten. Daar word je op slag vrolijk van.

De winterperiode is het ideale moment om plannen te maken en schetsen te tekenen. Wat vond je leuk, wat kan beter, dat soort dingen. Plannen maken doet ons in donkere tijden toch een beetje wegdromen van beter weer.

Staan er bomen of grote struiken in de buurt van je kas, check dan de dakgoten op bladeren die de boel kunnen opstoppen. 

Ga binnen in huis aan de slag met het zaaien van zogenaamde microgroenten. Sla, radijs, tuinboon, kervel en zelfs Oost-Indische kers kan hiervoor gebruikt worden. Je eet dan enkel de kleine bladeren die bomvol welkome vitamientjes zitten. 

Leer meer dankzij onze video's

Wist je dat we ook een goed gevuld YouTube-kanaal hebben? Met meer dan 450 video's hebben we een grote database aan informatie. Neem zeker een kijkje op YouTube  en abonneer je, dan blijf je op de hoogte van de nieuwste video's. 

In deze video laat Angelo je stap-voor-stap zien hoe je in december een zogenaamde bloembollenlasagne maakt. Goed voor maanden bloeiplezier!

Nu (voor)zaaien

Voor heel veel dingen is het nu toch echt te laat - of te vroeg - om te zaaien, vind ik. Met uitzondering van vroege tuinbonen (die heel goed tegen koude periodes kunnen), wacht ik geduldig het betere weer af. Knoflook poten kan ook nog steeds, als je dat nog niet hebt gedaan. Wacht echter niet te lang, de teentjes hebben enkele koude dagen nodig om straks in maart dikker te worden.

Dit oogst je in december

Als je in het najaar nog flink aan het zaaien bent gegaan in de kas - en dat raad ik je sowieso aan om te doen, dan heb je nu de groene blaadjes die je wintersalades kleur en smaak geven. Mosterdblad, Oosterse blaadjes, kropsla, snij-en pluksla, veldsla, kervel, spinazie en in sommige gevallen zelfs radijsjes. Buiten vallen de winterkolen op. Spruitjes, savooiekool, maar ook palmkool en boerenkool zijn op hun lekkerst nu. 

bloembollen planten met een plantschopje
spinazie plukken

Last-minute bloembollen planten in december

Er bestaat veel verwarring over het ideale moment om bloembollen te planten. Dat kan namelijk niet alleen in oktober en november, ook december is prima om te planten. Je kunt nog tot eind december aan de slag. Voorjaarsbloeiende bloembollen hebben een koude periode nodig om te kunnen bloeien. Vermits januari en februari tegenwoordig de koudste maanden zijn, is er tijd zat. Scoor nog snel wat bloembollen (zie onze webshop en koop ze met herfstkorting) en plant ze voor de verandering ook eens in potten of bakken op je terras of balkon. Dat ziet er straks in de lente betoverend mooi uit. Bloembollen groeien overal, maar vooral tulpen hebben een hekel aan stilstaand water. Daarvan gaan ze rotten. Los dat probleem op door zand onder te werken en ze daarop te planten. Of neem geen risico en plant je bloembollen in december in verhoogde bedden of bakken. Vaak laten die wel gewoon uitstekend het overtollige water door. Heb je gras? Plant daar verwilderingsbollen, daar doe je de vroege bestuivers een groot plezier mee. Denk maar aan krokussen en sneeuwklokjes.