tuinklusjes voor de maand november

Tuinklusjes voor de maand november: dahliaknollen rooien

Het is alweer november. De herfst is in het land en buiten wordt het natter, kouder en een beetje grijzer. Tijd om je binnen terug te trekken en gezellige avonden onder een deken te beleven. Al is het nog niet gedaan met de tuin in november. We gaan dahliaknollen rooien en er kunnen alvast wat dingen worden voorgezaaid. Hieronder lees je onze tips.

Dahliaknollen rooien in november

Het einde van de dahliagekte is in zicht. Jammer, want wat was het weer genieten. Er zijn ergere verslavingen dan dit, maar het is toch elke keer weer een beetje afkicken in november, als ze ermee ophouden. Wanneer ze het precies voor bekeken houden is in handen van Moeder Natuur. Bij de eerste nachtvorst gaan ze onderuit en worden ze helemaal bruin en snotterig. Een graadje onder nul is dus al voldoende om het dahliaseizoen te beëindigen. Door de verandering van ons klimaat is dat tegenwoordig tussen begin en eind november. Zelfs begin december is niet ongewoon. Je kunt 2 dingen doen. Of je laat de knollen zitten voor de winter, of je rooit ze en houdt ze vorstvrij tot in maart of april. Rooien is een flinke klus als je veel planten hebt, maar de kans dat ze de winter doorkomen is in deze wat groter. Laten zitten kan, maar dan alleen bij grondsoorten die het water goed draineren. Een laagje stro over de knollen leggen doet dan de slaagkansen stijgen. Natte kleigronden, waarop het water blijft stilstaan tijdens de winter, resulteren bijna altijd in rotte knollen die schimmelen en wegkwijnen. Rooien doe je door eerst de stengels van de plant te knippen in november en vervolgens met een woelvork of riek de knol uit de grond te tillen. Wij gebruiken niet graag een spade, want die kan de knol in stukken snijden, als je niet goed oplet. Afspoelen met een beetje water, een week laten nadrogen en verpakken in krantenpapier om vervolgens in een kartonnen doos te stapelen. 

dahliaknollen schoonmaken met water
dahliaknollen uit de grond halen
Dahliaknollen rooien in november, na de eerste nachtvorst.

Tip voor november

Controleer de komende maanden af en toe de knollen van je dahlia’s. Als je maandelijks de knollen inspecteert, kun je snel ingrijpen wanneer je rotte knollen spot. Is dat het geval, knip dan de rotte exemplaren weg. Ook beschimmelde knollen komen tijdens de wintermaanden vaak voor. De reden? Er is niet genoeg luchtcirculatie. Hoe vroeger je ingrijpt, hoe groter de kans dat je knollen de winter doorkomen.

Tuinklusjes in november

Gras in de tuin? Laat afgevallen bladeren niet op een hoop liggen in november. Ze verstikken namelijk je gazon en kunnen voor vergeling zorgen. Verzamel de bladeren liever en gooi ze in de border, waar ze als mulch voor planten dienen.

Vanaf november wordt het duidelijk waarom wintergroene planten zo belangrijk zijn in je tuin. Ze blijven voor kleur zorgen en geven structuur aan het geheel. Ga na welke planten je nog kunt toevoegen, ze zijn nu overal te koop.

Wil je met Kerstmis een amaryllis in bloei hebben staan, dan is het raadzaam om de bollen vanaf begin tot midden november te planten en binnenshuis op een warme plek te zetten. Af en toe een beetje water geven en geduldig afwachten.

We schreeuwden het al uit in oktober, maar herhalen met plezier ook in november het volgende: beplant potten en bloembakken met wintergroene planten en bijvoorbeeld viooltjes, heide of Skimmia. Kleur maakt tijdens de donkerste maanden een wereld van verschil.

Egels overwinteren niet in de grond, maar maken het gezellig onder een stapel takken en afgevallen bladeren. Ruim je tuin niet op in november, maar laat alles liggen. Het wildleven zal je dankbaar zijn.

Hoewel er in het najaar, en zeker in november, weer volop bessen en zaden zijn die vogels nodig hebben om goed de winter in te gaan, is het belangrijk om wat extra voedsel te voorzien. Voorzie ook altijd vers water, zeker wanneer het vriest.

Leer meer dankzij onze video's

Wist je dat we ook een goed gevuld YouTube-kanaal hebben? Met meer dan 450 video's hebben we een grote database aan informatie. Neem zeker een kijkje op YouTube  en abonneer je, dan blijf je op de hoogte van de nieuwste video's. 

In deze video laat Angelo je zien dat zaden winnen van bloemen niet moeilijk is. En dat het, zolang het niet vriest, ook nog in november mogelijk is.

(voor)zaaien in november

In november is het niet ongewoon om buiten tuinbonen te zaaien. Zo zijn ze volgend jaar extra vroeg te oogsten. Wij zaaien ook mizuna en rucola in de kas, op de plek waar de tomaten stonden. Net zoals in oktober kun je in november nog steeds knoflook poten. 1 teentje om de 10 centimeter en ongeveer 10 centimeter diep. 10/10, een ezelsbruggetje die je op weg kan helpen. Wist je trouwens dat je knoflookteentjes ook in een pot kunt planten om binnenshuis scheuten te laten maken? Die scheuten knip je af en gebruik je als smaakmaker in gerechten. 

Dit oogst je in november

Prei, pastinaak en allerlei winterkolen zijn vanaf november klaar om geoogst te worden. Klassiekers van formaat die heerlijk zijn uit eigen tuin. Maar ook de aardpeer is aan haar eerste oogst toe. Je houdt ervan of niet, want ze hebben een zeer typische smaak, maar wij zijn er alvast dol op. Schillen en zo de oven in: meer moet dat niet zijn. Je kunt trouwens die geoogste knollen ook gebruiken om opnieuw op te potten en op een warme plek scheuten te laten produceren. Die scheuten zijn kort geblancheerd een delicatesse.

aardpeer uit de moestuin
bloemen van aardpeer in de tuin
De bloemen van de aardpeer bloeien vaak nog in november en zorgen voor wat kleur.

Bloembollen planten in november

Heb je nog geen bloembollen geplant, maak er dan in november of december even tijd voor. Je kunt ze tot het einde van het jaar in de grond stoppen, zolang het niet hevig vriest en de bodem bewerkbaar blijft. Wist je trouwens dat bollen zoals tulpen pas in de grond kunnen zodra het buiten echt kouder wordt? In een warme bodem zijn ze namelijk gevoeliger voor schimmels zoals botrytis tulipae, ook wel tulpenvuur genoemd. Er is dus geen haast bij, neem je tijd.