Een witte klimroos in bloei

Snoeien doet groeien: hoe rozen correct onderhouden

Rozen zijn één van de best geurende bloemen die we kennen. Combineer de heerlijke geur met een prachtige bloemvorm en fantastische kleuren en je hebt een topper voor in elke tuin. Om ervoor te zorgen dat de roos mooi én veel bloeit, moet er wel gesnoeid worden. We helpen je graag op weg in deze snoeigids. Heb je je snoeischaar al in de aanslag?

Wanneer worden rozen het best gesnoeid?

Vanaf midden februari is het de juiste periode om rozen te snoeien. De temperaturen zijn al wat hoger, de dagen worden langer en de lente is in zicht. Schrik niet als er al een knop hier en daar begint uit te lopen, dit is helemaal normaal. De sapstroom begint stilaan op gang te komen, waardoor de knoppen goed zichtbaar zijn. Snoei geen rozen als het vriest, dat kan schade toebrengen aan de roos.


Waarom worden rozen nu best gesnoeid?

Het houdt de plant gezond. Een gesnoeide plant is luchtig, heeft geen zieke of beschadigde takken en droogt sneller op tijdens natte periodes. Zo krijgen schimmels en bacteriën geen kans.

Je krijgt meer bloemen. Snoeien doet groeien, zegt men wel eens. Bij rozen klopt dat helemaal. Je krijgt meer bloei en een sterkere plant in de plaats.

Er is geen wildgroei. Compacte rozen bloeien mooier en uitbundiger. 

Je kan de rozen een bepaalde groeirichting geven. Een klimroos kan je zo mooi laten groeien tegen een muur, rozenboog of pergola.

Roos wordt gesnoeid
Rozenbottels

Het juiste gereedschap

Goed onderhouden snoeigereedschap zorgt voor een vlotte snoei van de rozen. Zorg dat de snoeischaar goed scherp is en controleer even of ze nog vlot knipt. Worden de takken door een botte snoeischaar geplet in plaats van gesnoeid, dan loop je meer risico op ziektes. Het snijoppervlak is immers niet netjes, waardoor ongewenste bacteriën en ziektes vrij spel hebben. Hoe dikker de tak die gesnoeid moet worden, hoe sterker of groter de snoeischaar. Neem eventueel een sterkere takkenschaar of zaag voor stevigere stukken hout. Een paar dikke handschoenen beschermt je handen ook tegen eventuele wondjes. Rozen kunnen immers erg scherpe stekels hebben, met alle gevolgen van dien.

Soorten rozen

Als je nog nooit een roos gesnoeid hebt, kan dat erg overweldigend zijn. Er zijn immers heel wat soorten en hoe begin je er best aan? Eerst en vooral moet dood, ziek of beschadigd hout altijd gesnoeid worden, ongeacht de soort. Schurende takken haal je onverbiddelijk weg: zorg dat er lucht en ruimte in de plant vrijkomt door te snoeien. Staan er scheuten te dicht bij elkaar, mogen die ook geknipt worden. Snoei de takken altijd schuin af, zo kan het water niet op de snoeiwonde blijven liggen.

Struikrozen. Takken die naar binnen groeien, moeten ook volledig weggesnoeid worden. Dat zorgt voor een luchtige struik, waar schimmels minder kans hebben. Kijk naar het geheel van takken en kies de sterkste exemplaren uit. Al de rest mag ook weggesnoeid worden. De overblijvende takken mag je terugsnoeien tot vier à vijf ogen vanaf de grond. Snoei de tak een centimeter boven het oog schuin af. Tot slot moet het oog ook naar de buitenkant van de plant wijzen, anders groeit de struikroos te compact terug.

Stamrozen. Waar struikrozen vanuit de grond groeien, groeien stamrozen vanuit een entpunt. Het entpunt is de overgang tussen de stam en de takken. Scheuten die vanuit de stam groeien, mogen onherroepelijk weggesnoeid worden. Wees streng en snijd voldoende weg, zo groeien de scheuten niet terug. De takken van de stamrozen mogen op dezelfde manier gesnoeid worden als bij de struikrozen: snoei op vier à vijf ogen vanaf het entpunt, één centimeter boven een naar buiten wijzende knop.

Klimrozen. Klimrozen bloeien op meerjarig hout. Snoei dus niet alles rigoureus weg, de roos zal dan minder uitbundig bloeien. Kijk, voor je snoeit, goed naar de structuur van de klimroos. Waar bevinden zich de hoofdtakken? Die vormen de structuur van de roos en mogen maximum één derde gesnoeid worden. Alle zijtakken mogen gesnoeid worden op vier à vijf ogen. Takken die in de foute richting groeien, kan je nu ook snoeien of de juiste weg tonen door op te binden. Fijne, iele scheutjes mogen volledig weggeknipt worden.

Rambler. Snoei de oudste takken volledig weg tot op de basis. Haal van de overblijvende takken maximum één derde weg. Zo vernieuwt en verjongt de roos zichzelf, waardoor ze meer zal bloeien in de zomer.

Bodembedekkende rozen. Deze soorten zijn erg makkelijk om te snoeien. Haal alle korte en fijne takken weg en behoud de sterkste takken.

Wist je dat we ook een goed gevuld YouTube-kanaal hebben? Met meer dan 450 video's hebben we een grote database aan informatie.  Neem zeker een kijkje op YouTube en abonneer je, dan blijf je op de hoogte van de nieuwste video's. 


In deze video toont Angelo onder andere de prachtig bloeiende rozen in zijn tuin. 

Wat met verwaarloosde rozen?

Een roos die gedurende een lange tijd niet gesnoeid wordt, geeft helaas niet het beste van zichzelf. Er zullen veel scheuten te zien zijn zonder uitbundige bloei. Onderaan de plant is ze vaak erg kaal en houterig. Gelukkig kan dat opgelost worden door de plant erg stevig te snoeien. Doe dat wel in meerdere keren, zodat de plant niet teveel stress krijgt. Snoei eerst en vooral alle oude en dode takken weg. Laat één derde van de tak staan en kijk goed om boven een knop schuin te snoeien. Ook alle dunne en zwakke scheuten mogen verwijderd worden. Herhaal dat het volgende jaar totdat de plant mooi verjongd is.

Bloeiende roos
Roze bloeiende roos met knoppen

Een tip voor de zomer

Je hebt vast wel eens gehoord van de term deadheading. Een beetje een lugubere naam, maar het wil eigenlijk gewoon zeggen dat je de uitgebloeide bloemen zoveel mogelijk wegsnoeit. Een ideaal klusje tijdens de mooie zomermaanden: de plant blijft hierdoor bloemen produceren en blijft dan ook bloeien. Doe dit zoveel mogelijk, zo blijven de rozen het beste van zichzelf geven en kan je er langer van genieten.