Mulchen: ofwel pas je het al lang toe in je tuin ofwel hoor je het donderen in Keulen. Of misschien weet je wel vaag wat het is, maar ben je een beetje bang voor het woord. Nochtans is dat niet nodig, want mulchen is een simpele en erg effectieve techniek om de kwaliteit van de bodem te verbeteren én onkruid tegen te gaan. Bovendien kan je mulchen met eenvoudige materialen die niet veel hoeven te kosten.
Wat is mulchen?
Mulchen betekent dat je een beschermlaagje aanbrengt op de bodem in de tuin. Die laag bestaat uit organisch materiaal en heeft als belangrijkste functie om de grond te beschermen tegen weer en wind en de bodem luchtiger en gezonder te maken. Je ziet de structuur van de grond jaar na jaar verbeteren en er groeit minder onkruid. Win-win toch?
Welke voordelen heeft mulchen?
Zie mulchen als een extra dekentje geven aan de bodem: het houdt warmte vast en koude buiten en dekt het licht af.
Vocht vasthouden
Een mulchlaag zorgt ervoor dat de bodem minder snel uitdroogt. Het aanwezige vocht blijft langer in de grond zitten, waardoor je ook 's zomers minder snel water moet geven.
Temperatuur regelen
In de winter houdt een laag mulch de bodem langer warm en beschermt het de grond tegen gure omstandigheden; 's Zomers werkt mulch dan weer als een goeie isolatie tegen hitte.
Betere bodemkwaliteit
Regelmatig mulchen maakt de bodem luchtiger, zorgt voor meer voedsel, humus en uiteindelijk meer bodemleven.
Minder onkruid
Het zonlicht geraakt niet meer direct tot op de grond, want een mulchlaag schermt die af als een parasol. Gevolg: zaadjes van onkruid krijgt veel minder kans om te kiemen. En nieuw zaad dat bovenop de mulchlaag valt, komt niet in contact met de aarde, waardoor ook dat niet kan kiemen.
Minder erosie
Mulchen helpt de structuur van de grond te verbeteren, waardoor die minder snel dichtslibt of wegspoelt. Minder kans op erosie dus door regenval.
Welke soorten mulch zijn er?
Mulchen met eenvoudige materialen
Gemaaid gras
Gras is veruit de goedkoopste manier om te mulchen. Maaien, uitstrooien, klaar. Zorg ervoor de graslaag niet té dik te strooien, want dan begint ze al eens te gisten. Beter een dunnere laag van 5 cm strooien, wachten tot die uitgedroogd is en dat daarna nog eens herhalen.
Stro
Stro is gemakkelijk te verkrijgen en niet duur. Het is een geschikt materiaal om te mulchen, maar als je een strobaal krijgt van slechte kwaliteit kan je te maken krijgen met veel (onkruid)zaden. En al die kiemende plantjes wil je net vermijden met mulch.
Wol
Een mulchlaag waaraan je misschien niet meteen zelf zou denken, maar wel een effectief type mulch. Schapenwol houdt vocht goed vast en neemt het zonlicht weg, waardoor onkruid minder kiemkansen heeft. Het nadeel is wel dat slakken zich er al eens durven schuilhouden tegen de regen.
Schors of houtsnippers
Houtsnippers, takjes, snoeiafval, schors: het is allemaal bruikbaar om te mulchen. Schors heeft bij veel mensen het imago dat het de zuurtegraad van de bodem verhoogt, maar dan moet je echt al heel veel schors van naaldhout hebben rondgegooid en dat valt bij de meeste mensen best mee.
Bladeren
Veel mensen lijken de neiging te hebben om in de herfst grote schoonmaak te houden in de tuin. Nochtans zijn afgevallen herfstbladeren de perfecte mulch: verzamel ze van het gras of op de vijver en verspreid ze in de borders.
Leer meer dankzij onze video's
Wist je dat we ook een goed gevuld YouTube-kanaal hebben? Met meer dan 450 video's hebben we een grote database aan informatie. Neem zeker een kijkje op YouTube en abonneer je, dan blijf je op de hoogte van de nieuwste video's.
In deze video vertel Angelo wat mulchen is en waarom iedereen het zou moeten doen in de tuin.
Mulchen: nog enkele tips
Wanneer mulchen?
Mulchen kan het hele jaar door, maar zeker in het najaar is dat een goed idee: je beschermt je bodem dan extra tegen de winter. Laat dat je niet tegenhouden om ook de rest van het jaar te mulchen, zelfs in bloempotten in het voorjaar! De tip van het minder snel uitdrogen werkt ook daar perfect.
Hoe mulchen?
Mulchen is niet moeilijk. Je verspreidt het organische materiaal in een laag over de grond.
Belangrijk:
- strooi rond de planten, stammen of stengels en niet op de blaadjes zelf
- maak de laag niet te dun (te weinig bescherming) en ook niet te dik (verstikking en schimmels): 5 à 10 cm is perfect
Mulchen is een eenvoudige en doeltreffende techniek die iedereen zou moeten omarmen. Of je nu je tuin wilt beschermen tegen droogte, onkruid wil onderdrukken of de structuur en vruchtbaarheid van de bodem wilt verbeteren, mulchen biedt de oplossing. Resultaat: een gezondere tuin met minder onderhoud.