Na een zalige zomer lijkt de herfst nu echt zijn intrede te maken. Hoewel de tuin nog volop in bloei staat en ik de zomer een beetje wil verlengen door het huis vol boeketjes te zetten, nodigt september ook uit om al aan volgend jaar te denken. Vanaf deze maand kan je namelijk voorjaarsbollen planten. Welke bollen kies je? En waar in de tuin ga je ze planten?
Voorjaarsbollen kiezen
Dit is het leukste deel van het werk, vind ik. Mijn gouden tip is: kies wat je mooi vindt en denk er niet té veel over na. Je vindt altijd nog wel een plaatsje in de tuin om wat extra bloembollen kwijt te kunnen of je plant ze in een pot.
Wat zijn voorjaarsbollen?
Voorjaarsbollen koop je aan het einde van de zomer en in de herfst, wanneer ze in rust zijn. Ze zijn de voortrekkers van de lente en bloeien vroeg in het voorjaar. Denk aan sneeuwklokjes, blauwe druifjes, dwergirissen, tulpen, krokussen en narcissen.
Er zijn ook zomerbollen: dan spreken we over dahlia's, gladiolen en onder andere lelies.
Welke kleur voorjaarsbollen kies je?
Terwijl geel en rood vroeger de tulpencollecties domineerden, zijn er nu heel veel mooie kleuren op de markt. Je kan kiezen voor voorjaarsbollen in dezelfde tinten of hier en daar een verrassende kleur planten. Ik heb zelf een zwak voor zachtroze tot lichtoranje soorten, maar het aanbod gaat heel breed. Er zijn tulpen in zacht lila of pastelgeel, met puntige bloemblaadjes of net heel ronde varianten die er bijna uitzien als roosjes.
Steek daartussen nog enkele blauwe druifjes (wist je dat muscari ook in het wit bestaat?) en wat vrolijk gele narcissen en je voorjaarsborder is compleet.
Ik selecteerde een heleboel verrassende voorjaarsbollen die je kan kopen in onze webshop.
Voorjaarsbollen planten
Waar plant je voorjaarsbollen?
Voorjaarsbollen zijn perfect om overal in je borders te planten. Ze bloeien vroeg in het voorjaar, wanneer veel andere, vaste planten nog niet in knop staan of geen blad hebben. Daardoor zijn het goede vullers, die veel kleur brengen nog voor de rest van de tuin ontwaakt.
Zelf plant ik voorjaarsbollen het liefst in groepjes, zoals ze ook voorkomen in de natuur. Een goede tip bij het planten: pak een handjevol bollen, laat ze vallen op de grond en plant ze vervolgens op die plaatsen. Dat ziet er veel mooier uit dan wanneer je ze allemaal op gelijke afstand van elkaar zet.
Elke maand nieuwe bloemen met de bollenlasagne
Voorjaarsbollen doen het perfect in een pot trouwens. Tip: maak van je pot een bollenlasagne , met bloembollen in verschillende laagjes boven elkaar! Zo’n lasagne gaat laag na laag bloeien en voorziet je terras of balkon dus lang van kleur.
Hoe plant je voorjaarsbollen?
-
Maak een plantgat
Je kan een groot plantgat maken waarin je verschillende bollen zet of je kan 1 plantgat per bol maken. Daarvoor is een bollenplanter een erg handig ding. -
Kies de diepte van het plantgat.
Reken drie keer de hoogte van de bloembol om te weten hoe diep het plantgat moet zijn. Een grote bol gaat dus al snel zo’n 15 cm diep, terwijl kleinere bollen ook op een vijf tot tiental centimeter geplant kunnen worden. -
Leg de voorjaarsbol(len) in het plantgat.
Voorjaarsbollen plant je met het puntje naar boven. Uit dat puntje groeit later de steel van de bloem, dus het is belangrijk dat je die op de juiste manier in de grond steekt. Qua afstand neem je dezelfde regel als voor de diepte: drie keer de omvang van de bloembol. Grote bollen van een vijftal centimeter (zoals tulpen) zet je dus zo’n 15 cm uit elkaar. Al durf ik zelf soms een beetje dichter planten. -
Bedek het gat met aarde.
Ben je van plan om je voorjaarsbollen in meerdere etappes te planten? Steek dan een stokje in de grond waar je nu hebt geplant, zo weet je over enkele weken nog waar je niet meer mag graven. -
Geef water.
Zo maken de voorjaarsbollen sneller worteltjes aan en kunnen ze deze winter beter tegen de koude dagen. Is het een vochtige periode, dan hoef je dat niet meer te herhalen. Hou wel de potten in het oog waarin je bloembollen hebt geplant: die drogen sneller uit als het enkele dagen niet regent of als het straks vriest.