Water in je tuin integreren brengt leven met zich mee, want geen leven zonder water. Dat was miljoenen jaren geleden het geval in de zogenaamde oersoep, en dat is vandaag dus niet anders. Met water in de tuin zorg je voor het wildleven in de omgeving, en dat is misschien wel belangrijker dan ooit.
Een vijver voor meer biodiversiteit
Ik wist al gauw, toen we hier pas in ons huis kwamen wonen, dat ik een vijver wilde. Niet al te groot, want ik wilde niet persé vissen. Wel een plek waar salamanders, kikkers, padden en andere waterdiertjes naartoe zouden komen. Want het zijn vooral dat soort dieren die je helpen in de strijd tegen bijvoorbeeld slakken. We hebben ook een koppel egels dat in de tuin leeft, dus het moest ook een drinkgelegenheid voor hen worden. En dan zijn er nog de vogels natuurlijk. Onontbeerlijk voor een tuin in evenwicht.
De ideale plaats voor een vijver
Over of er een vijver zou komen stond dus niet ter discussie, maar het was wel even nadenken over de ideale plek. Ik wilde de vijver niet helemaal vooraan in de tuin, want met eventuele muggenplagen in het achterhoofd en een zuidgerichte tuin, leek het mij niet slim om dat te doen. Je wil namelijk ook niet dat een vijver de hele dag in de bakkende zon ligt. Achterin in de tuin vond ik het ideale plekje, toch wat de stand van de zon betrof. Maar, er staat op die plek wel een - zeer mooie - boom. Een sierkerselaar die in het voorjaar bloeit met prachtige witte bloemen. Een vijver dicht bij een boom aanleggen is niet ideaal, en wordt vaak afgeraden, maar ik moet zeggen dat ik er nog geen minuut spijt van heb gehad. Hij zorgt voor wat schaduw af en toe, en het plaatje is prachtig in zijn geheel. Ja, ik moet vaker bladeren scheppen in het najaar, maar dat neem ik er graag bij. Het resultaat is te mooi.
Het ontwerp van onze vijver
Omdat het een vijver voor de dieren moest worden, vond ik het belangrijk om ondiepe plekjes te hebben waar drinken makkelijk gaat. Heel veel vogels komen namelijk badderen of drinken en ook de egels hebben er hun vaste drinkplek van gemaakt. De vijver is dus zo gemaakt dat het diepste stuk 1,20 m diep is, vervolgens kom je op een plateau terecht van ongeveer 90 centimeter en daarna een hellend vlak van 50, 40, 30, 20, 10 centimeter. Dat is de plek waar de dieren het meest naartoe komen. Voor de duidelijkheid: ik zeg natuurlijke vijver, maar we hebben hem uiteraard gemaakt met een rubberfolie.
Een vijver met natuurlijke zuivering
In onze vijver zit geen pomp, noch extra zuurstof. Ik wilde het allemaal zeer natuurlijk laten verlopen. Er zitten heel veel planten en dus ook zuurstofplanten in, en de rest regelt zichzelf. We hebben nooit echt last van algen en de dieren vinden het hier heerlijk, want elk jaar komen er kikkers en padden bij. Laatst zag ik ook dat onze familie salamanders weer was uitgebreid. En waar ik eerst schrik voor had: namelijk heel veel muggen, valt gelukkig best mee. Ik denk dat de kikkers ze graag eten, want nog nooit echt last van gehad.
Leer meer dankzij onze video's
Wist je dat we ook een goed gevuld YouTube-kanaal hebben? Met meer dan 450 video's hebben we een grote database aan informatie. Neem zeker een kijkje op YouTube en abonneer je, dan blijf je op de hoogte van de nieuwste video's.
In deze video vertelt Angelo je alles over hoe hij zijn natuurlijke vijver heeft aangepakt.
Water maakt een wereld van verschil
De conclusie: ik ben nog elke dag blij met onze natuurlijke vijver. Het is een prachtig plekje en het bruist van het leven. Ik besef dat deze benadering van het aanleggen van een vijver niet klassiek is en ook niet voor iedereen is. Maar als je openstaat voor deze alternatieve vorm van water aanbrengen in de tuin, dan zul je staan kijken van wat het met de biodiversiteit in je tuin doet. Je hoeft overigens geen grote vijver te kiezen. Het kan heel klein en zelfs met een ton of kuip die je in de grond stopt. Laat je dus niet afschrikken door de grote vijvers die je tegenkomt. Het kan ook anders. Kleiner, maar wel met een zeer groot effect voor alles wat rondkruipt en vliegt in je omgeving.