angelo knipt bloemen in de tuin

Dit moet je weten voor je bloemen wil plukken

Bloemen plukken uit eigen tuin is fantastisch. De kroon op het werk van de afgelopen maanden. En heel eerlijk: moeilijk is het niet. Iedereen kan bloemen plukken om ze later in een vaas te schikken. Echt iedereen. Maar er zijn wel enkele dingen waar je rekening mee moet houden. Want wanneer pluk je het best en hoe zit dat met 'plukangst'? Je komt het hier te weten.

Wanneer is het beste moment om te plukken?

Laat ons beginnen bij het begin: wanneer pluk je? In een ideale situatie pluk je ‘s ochtendsvroeg bloemen. Dan zijn ze goed volgezogen met water en stevig. ‘s Avonds plukken kan ook, maar laat de bloemen dan eerst een paar uur hydrateren in een emmer met koud water in een koele ruimte. Ze zullen zichzelf dan eerst volzuigen met water en opvallend langer vers blijven. Het spreekt voor zich dat je beter voorkomt om te plukken op het warmste moment van de dag. Bloemen zien dan af en zien er in veel gevallen ook verlept uit.

Heb je last van 'plukangst'?

Heel veel mensen hebben last van plukangst. Ja, dat is een ding. Niet diep durven knippen, uit schrik dat er dan geen nieuwe bloemen meer komen. Maar het tegendeel is waar. In zowat alle gevallen geldt: hoe vaker je knipt, hoe meer bloemen je te zien krijgt. Plukken stimuleert de plant zelfs om meer zijscheuten en dus ook bloemen te vormen. Dat is bij cosmos, zinnia, dahlia, leeuwenbekjes en onder andere scabiosa het geval. 

Leer meer dankzij onze video's

Wist je dat we ook een goed gevuld YouTube-kanaal hebben? Met meer dan 450 video's hebben we een grote database aan informatie. Neem zeker een kijkje op YouTube en abonneer je, dan blijf je op de hoogte van de nieuwste video's. 

In deze video geef ik tips om zelf bloemen te plukken. Over dahlia's, zinnia's en veel meer.

Durf diep knippen

Oké, plukken durven we nu al, maar zorg er ook voor dat je diep durft knippen. Door altijd maar de steeltjes van de bloemen te plukken, zul je nooit echt lange bloemstelen hebben en belangrijker nog: je knipt niet terug tot in een oksel van een plant en dus stimuleer je de plant niet om nieuwe zijscheuten en dus ook bloemen te vormen. Knip diep, minstens 20 centimeter. Dat lijkt zeer ingrijpend, en dat is het ook een beetje, maar heb vertrouwen dat het goedkomt en je daardoor net méér bloemen krijgt. 

De feeërieke plaatjes van plukmanden vol bloemen zijn om bij weg te dromen, maar de realiteit is dat je bloemen daardoor minder lang bewaren. Voor de foto is het leuk, maar door je bloemen te lang uit het water te laten zullen ze sneller verleppen en dus minder lang in een vaas vers blijven. Als ik knip heb ik altijd een emmer met water bij. Na het knippen stop ik de stelen direct in het water. Daardoor kunnen ze niet uitdrogen en zul je straks veel langer genieten. Logisch toch, dat wanneer ze geen vocht meer krijgen van de moederplant, wij daarvoor moeten instaan? Laat de mandjes om eieren of groenten in te leggen, en neem een goede oude emmer bij de hand wanneer je met bloemen werkt.

bloemen plukken doe je zo

Open of gesloten bloemen plukken?

Bij heel veel bloemen geldt: plukken wanneer ze halfopen zijn. Ze moeten al een paar bloemblaadjes laten zien en gaan verder helemaal open in een vaas. Zonnebloemen worden het liefst op dat moment geplukt, maar ook leeuwenbekjes, cosmos en zelfs scabiosa krijgen bij voorkeur dezelfde behandeling.

Zinnia's en dahlia's zijn uitzonderingen

Maar er zijn uitzonderingen. De bloemen van dahlia's moeten helemaal open zijn voor je ze plukt. Ze gaan niet of nauwelijks nog open in een vaas. Pluk ze dus niet te vroeg, en niet te laat, want dan hebben bijen, hommels en vlinders ze inmiddels bezocht en gaan ze vrij snel over. Of neem zinnia's. Die worden net mooier en steviger na een tijdje. Doe daar eerst de 'wiebeltest'. Als je de bloemen heen en weer beweegt, dan moet de bloemsteel stevig zijn. Als de bloem alle kanten opgaat, dan wacht je beter nog een tijdje. Zinnia's die niet te vroeg worden geplukt, gaan tien tot veertien dagen mee.