Woon je in de stad en wil je toch groenten en kruiden oogsten? Dat kan. Alles wat in de moestuin groeit kun je namelijk ook in potten planten. Daarin doet de ene plant het al beter dan de andere, maar toegegeven: het lukt meestal verrassend goed. Want je hebt niet altijd een indrukwekkend aantal vierkante meters nodig om te kunnen eten uit eigen tuin. Je plukt al aardig wat bij elkaar op een terras of balkon in de stad. Hieronder delen we onze tips om het kweken in een pot nog makkelijker te maken.
Voor-en nadelen van kweken in een pot
Het voordeel van in potten te tuinieren is dat je sneller van start kunt. Een pot warmt sneller op en biedt dus een betere groeiomgeving voor je planten. Maar sneller opwarmen betekent ook meer water geven. Houd de grond goed in de gaten en geef water wanneer nodig. Grond die nood heeft aan water is droog, grond die vochtig aanvoelt kan best nog wel even zonder.
De ideale grondsamenstelling in een pot
Tuinieren in potten met aarde uit de tuin is niet aan te raden. Je zult potgrond nodig hebben om te zaaien en planten. Tuinaarde zal namelijk snel uitdrogen en dichtslibben of nauwelijks vocht vasthouden indien het om zandgrond gaat. Potgrond bevat het beste van twee werelden. Het is luchtig, houdt goed het water vast wanneer nodig en bevat meestal een organische basismeststof, goed voor 6 tot 8 weken. Je kunt in zowat alles tuinieren, zolang er maar gaten in zitten. Dat zorgt ervoor dat het overtollige water afgevoerd kan worden en het niet stil komt te staan bij de wortels van je planten. Dat werkt immers schimmels en wortelrot in de hand.
Makkelijke gewassen voor in een pot
Radijsjes lukken bijna altijd in een pot, wortelen zijn moeilijker omdat ze dieper in de grond zullen groeien. Gelukkig bestaan er vindingrijke alternatieven. Neem nu de Parijse wortel. Een kleine, bolvormige wortel die nauwelijks groter is dan een radijs en het prima doet in potten. Heerlijk, hoe Moeder Natuur een oplossing heeft voor dit soort luxeproblemen. Ook erwtjes, kruiden en onder andere bieten doen het goed in een pot.
Haal het beste uit een pot: onze oogsttips
Een kropsla oogst je na gemiddeld 6 weken. Meestal in één keer. Onder andere snij-en pluksla, spinazie en erwten blijven nieuwe scheuten of peulen vormen – en moeten dus regelmatig geplukt worden. Hoe vaker je oogst, hoe meer bladeren of peultjes er geproduceerd worden. Gewassen die in potten groeien moeten wat vaker opgevolgd worden, maar dat is het allemaal waard als je straks kunt oogsten.
Creëer hoogte voor meer oogst
Pompoenen en courgettes mogen na de ijsheiligen in mei naar buiten en kunnen dus ook in grote potten worden gehouden. Het zijn allebei hongerige en dorstige planten, dus vragen ze wat extra aandacht. Maar dat weegt niet op tegen het plezier. Kleine pompoenen kunnen overigens ook langs een stok of touw in de hoogte groeien. Ideaal voor kleine oppervlaktes. Of overweeg om klimbonen in een grote kuip te houden. Goede opbrengst en erg geschikt om ook in de hoogte voor begroeiing te zorgen. Dat doet een kleine omgeving meteen veel ruimer aanvoelen.
Leer meer dankzij onze video's
Wist je dat we ook een goed gevuld YouTube-kanaal hebben? Met meer dan 450 video's hebben we een grote database aan informatie. Neem zeker een kijkje op YouTube en abonneer je, dan blijf je op de hoogte van de nieuwste video's.
In deze video laat Angelo je zien hoe je zelf een kruidenbak samenstelt. Met 8 verschillende kruiden maakt hij een bak vol lekkers.
De nabijheid van een keuken
En misschien vergeten we nog het allerbelangrijkste: de nabijheid van een keuken is zeer handig, als je straks wil oogsten. Je hoeft niet de hele tuin door om bijvoorbeeld kruiden te knippen. Tijdens het koken kun je snel naar buiten met een schaar en pluk je snel het een en ander bij elkaar om je gerechten mee op smaak te brengen. Daarnaast is een 'pottentuin' - laat het ons even zo noemen - ook mooi. Het maakt een terras of balkon op slag gezelliger en het ziet er zeer rustgevend uit.