boeket in een vaas

6 ultieme tips om je boeket langer vers te houden

Bloemen in de (pluk)tuin hebben is één ding, ze ook lang in een vaas kunnen houden is vaak een ander verhaal. Maar waarom is dat zo? En is het zo ingewikkeld als het lijkt? Niet echt, want iedereen kan een boeket in leven houden. Als je maar de juiste trucjes toepast natuurlijk. In dit artikel kom je alles te weten over het langer vers houden van je boeket, zodat je er extra lang kunt van genieten.

een boeket maken begint met een portie gezond verstand

Er is één ding heel erg belangrijk, als je een boeket wil maken met bloemen uit eigen tuin. Gezond verstand. Ja, want dat heb je nodig als je jouw bloemen het beste vaasleven wil geven. Het idee is simpel: bloemen plukken is fantastisch, maar zodra je ze knipt - bij voorkeur met een scherpe schaar - zijn je bloemen per definitie al aan het sterven. Ze krijgen geen voedsel noch vocht meer van de moederplant en zijn op dat moment afhankelijk van ons. Je bloemen niet laten rondslingeren en meteen van water voorzien is dus zeer belangrijk als je straks extra lang een boeket op tafel wil hebben staan.

Houd je boeket langer in leven

Hoewel je tijdens warme zomermomenten nooit echt zeker bent van een lang vaasleven (bloemen verleppen sneller bij warme temperaturen), zijn er toch tal van tips om je boeket langer in leven te houden. Want niets zo vervelend als een vers geplukt boeket dat het na een dag al voor bekeken houdt. Regelmatig het water verversen waarin de bloemen staan is een alom bekende tip, maar er zijn meer trucjes om langer te genieten.

bloemen in boeket
bloemen langer vers houden

1. Pluk niet op het warmste moment

Zorg dat je ‘s ochtends vroeg of ‘s avonds plukt, niet op het warmste moment van de dag. Je bloemen zien er dan te veel van af en zijn vaak verlept nog voor ze in een vaas staan. Ze zullen daardoor minder lang bewaren.

2. Knip met een scherpe (snoei)schaar

Door je bloemen met een scherpe snoeischaar en niet met een botte schaar te knippen, zorg je ervoor dat de steel en dus de opname van water niet afgesneden wordt. We willen een scherpe wonde.

3. Eerst water laten opnemen, dan schikken

Als het echt warm is laat ik de bloemstelen eerst een paar uur in een emmer met ijskoud water staan. Dat maakt een wereld van verschil. De bloemen zijn daardoor helemaal volgezogen met water, fris en fruitig en blijven daardoor langer hun schoonheid behouden in een boeket.

4. Geen bladeren in het water

Als je bloemen schikt, is het belangrijk ze eerst voor te bereiden. Dat wil zeggen alle bladeren weghalen zodat er geen bladeren in het water blijven hangen. Die gaan namelijk rotten en zorgen voor bacteriën in het water, wat opnieuw nadelig is voor de houdbaarheid van je boeket.

5. Zet je bloemen niet aan een zonnig raam

Het spreekt voor zich, maar wordt vaak vergeten: zet je bloemen niet aan een zonnig raam. Ze zullen veel sneller verleppen door de zon en de warmte. Zet het boeket weg van het raam, of kies voor een plekje op de noordkant.

6. Ververs het water regelmatig

Door het water in de vaas dagelijks of om de twee dagen te verversen, voorkom je vorming van algen en bacteriën. Daardoor blijven je bloemen dus langer vers. Je kunt ook een druppel bleekwater of een lepel bicarbonaat aan het water toevoegen, om het schoon te houden. De bloemen ondervinden daar geen hinder van. Een lepel kristalsuiker kan dan weer voor de nodige voeding zorgen, waardoor je bloemen langer meegaan.

Leer meer dankzij onze video's

Wist je dat we ook een goed gevuld YouTube-kanaal hebben? Met meer dan 450 video's hebben we een grote database aan informatie. Neem zeker een kijkje op YouTube en abonneer je, dan blijf je op de hoogte van de nieuwste video's. 

In dit filmpje laat ik je zien waarmee je rekening moet houden als je zelf een boeket wil maken.

Onze kant-en-klare plukpakketten