Moet er nog water zijn? Hoewel de lente al eventjes bezig is, haalt april al haar streken uit de kast en blijft de regen elke dag met bakken naar beneden vallen. Voor het humeur is dat misschien een beetje deprimerend, maar al dat regenwater kan ook best nuttig zijn. Zeker als we in de zomer weer langere periodes van droogte krijgen.
Ik geef je drie tips om regenwater nuttig in te zetten.
Regenwater opslaan om later te gebruiken
Een regenput installeren.
Als je de grote middelen wil inzetten, kan je een prefab regenput (laten) ingraven in je tuin. Het voordeel: je kan er duizenden liters regenwater in opvangen om later te gebruiken voor je wasmachine of als gietwater voor je planten. Het grote nadeel is dan weer dat het best wat inspanning vraagt om een regenput te installeren, zowel qua budget als werk.
Een regenton gebruiken.
Een meer budgetvriendelijke manier om regenwater te verzamelen dan een regenput is een regenton. Je kan bijvoorbeeld een dakgoot bevestigen aan je kas of tuinhuis en dat water opvangen in een regenton. Daarin vang je toch ook al snel 200 tot 300 liter regenwater op. Handig om in de zomer je gieter te vullen en planten water te geven. Met zo’n bovengronds reservoir moet je wel opletten bij langdurige vorst.
Tip: sneeuw gebruiken
Je kan de kas ook gemakkelijk voorzien van regenwater door pakken sneeuw buiten te verzamelen en in de kas uit te storten. Het smeltwater druppelt dan gestaag de bodem in. Daarvoor moet het ‘s winters natuurlijk wel al een stevig stukje sneeuwen.
Regenwater opvangen en meteen gebruiken
Je kan regenwater ook opvangen en rechtstreeks gebruiken in je tuin … of in de kas.
In de kas.
De grond in de kas heeft er een rustperiode opzitten en kan na de winter wel wat nieuw voedsel gebruiken. Vul een paar gieters en geef dat regenwater aan de aarde in je kas. Je mag dat gerust een aantal dagen herhalen.
In de tuin.
Regenwater dat je opvangt op het dak van pakweg je tuinhuis kan je ook meteen de tuin in sturen, bijvoorbeeld via een regenpijp waarin je gaatjes maakt of met een druppelslang.
- Daarvoor heb je wel een tuin nodig met wat variatie aan planten die de bodem rijker maken, waardoor die meer regenwater kan opnemen.
- Mulch versterkt dat effect. Het is een laagje organisch materiaal op de bodem, zoals houtsnippers, grasmaaisel of compost, dat ervoor zorgt dat de grond meer regenwater kan opnemen en vasthouden. Een natuurlijk reservoir dus, dat ‘s zomers zijn voordelen zal bewijzen.
Je tuin watervriendelijk inrichten
Naast regenwater opvangen en er zelf mee aan de slag gaan, kan je ook je tuin het werk laten doen. Voorzie een paar hoekjes waar water sowieso koning is.
Een vijver lijkt de meest vanzelfsprekende stap. Je hebt niet alleen zelf iets moois om naar te kijken, je trekt er ook een heleboel dieren mee aan.
Heb je al een groendak overwogen? Dat werkt als een soort spons die regenwater vasthoudt en tegelijk je dak isoleert. Het vraagt ook wel een investering, want zo'n groendak weegt wel wat, dus je laat er best een expert op los. De plantjes op een groendak zijn in elk geval geselecteerd op de functie van water vasthouden en isolatie.
Een andere optie is een wadi. Wadi staat voor waterafvoer door drainage en infiltratie en is eigenlijk een lager stukje tuin waarin je de regenpijp laat uitkomen. In natte periodes krijg je dan een soort moerasje. Door de trage manier waarop het regenwater insijpelt, krijgt de bodem de tijd om al dat vocht goed op te nemen en water duurzaam op te slaan. “Wadi” is trouwens een Arabisch woord en verwijst daar naar rivierbeddingen in woestijngebieden.
Leer meer dankzij onze video's
Wist je dat we ook een goed gevuld YouTube-kanaal hebben? Met meer dan 450 video's hebben we een grote database aan informatie. Neem zeker een kijkje op YouTube en abonneer je, dan blijf je op de hoogte van de nieuwste video's.
In deze video vertelt Angelo hoe je zelf heel eenvoudig een waterreservoir kan maken met terracotta potjes.