Hamamelis of toverhazelaar in bloei

Tuinklusjes in februari: over snoeien en voorzaaien

De tuin begint deze maand rustig wakker te worden. Hier en daar steken de voorjaarsbloeiers hun kopje al boven de grond, bloeien de sneeuwklokjes en Helleborus de pannen van het dak en zal eind deze maand hier en daar al een krokus te zien zijn. Na de lange januarimaand is de lente nu echt bijna in zicht.

Snoeien in de maand februari

De maand februari is de perfecte maand om bomen en struiken te snoeien in de tuin. De meeste planten zijn nu nog in rust, waardoor je ze met een gerust hart kunt snoeien. Ook de structuur van de takken is nu erg goed zichtbaar door het gebrek aan blad. Wanneer het droog is en de temperaturen boven het vriespunt zijn, kan je aan de slag in de tuin.

Dode takken mogen onherroepelijk weggesnoeid worden.

Kruisende takken neem je weg. Die zorgen namelijk voor wondvorming op de boom of struik, waar ziektes op hun beurt sneller een ingang vinden.

Te grote of overhangende takken kunnen ook gesnoeid worden. Zorg dat je nooit meer dan één derde van de tak snoeit.

Knip de takken schuin af, zo kan er geen water op het snoeioppervlak blijven staan.

Probeer telkens vlak boven een knop te snoeien.

Pepers en paprika's kweken: onze tips voor een succesvolle start

Ook in onze tuinen kunnen pepers en paprika's groeien na ijsheiligen. Begin wel vroeg genoeg met zaaien, want de zaden hebben heel wat tijd nodig om te ontkiemen. Zorg voor een warme en licht plek, bijvoorbeeld een vensterbank bij een raam op het zuiden. 

Vul je zaaitray of potje met zaai- en stekgrond en kies de variëteiten die je graag wil kweken. Pepers en paprika’s zijn lichtkiemers, maar verdragen wel een heel dun laagje aarde. Hou de grond vochtig, maar niet nat. Heb je een plastic kapje voor over de zaaitray? Dan kan je dat zeker gebruiken. Op een gewoon potje kan je perfect een plastic zakje (her)gebruiken. Het kan zeker een twee- tot drietal weken duren voor je de eerste kiemblaadjes ziet. Geef dus niet te snel op, pepers en paprika’s nemen graag de tijd. Zorg voor voldoende water, maar voorkom natte voeten. Zijn de kiemplantjes groot genoeg, dan kan je ze verspenen naar een groter potje. Meestal is dat wanneer de zaailing zijn twee eerste echte blaadjes krijgt. 

Tuinklusjes voor de maand februari

Omdat de meeste borders nog in rust zijn, is het nu het perfecte moment om compost aan te brengen als mulch. Dat kan uiteraard ook in de moestuin.

Leg de laatste hand aan je moestuin- of pluktuinplan.

Is er sneeuw gevallen? Verzamel zoveel mogelijk sneeuw en leg het in de kas. Zo kan de bodem rustig het water opnemen wanneer de sneeuw smelt.

Het kan nog stevig vriezen. Hou een vliesdoek bij de hand om je vorstgevoelige planten te beschermen.

Ook deze maand kan je nog een haag aanplanten in de tuin of een boom planten. Kies een droge dag, zodat je de grond makkelijker kan bewerken.

Wacht nog even met de lenteschoonmaak in de tuin. Heel wat kleine diertjes, zoals egels en insecten, zijn nog in winterslaap. 

Schorspaadjes zijn erg mooi in de tuin. Vul de paadjes deze maand aan met een vers laagje schors, zo zijn ze perfect in orde voor deze lente en zomer.

Hier en daar komen de eerste onkruidplantjes boven de grond. Haal ze tijdig weg in de tuin, zo heb je minder werk in het voorjaar.

Hamamelis of toverhazelaar in bloei
Bevroren kaardenbol

Leer meer dankzij onze video's

Wist je dat we ook een goed gevuld YouTube-kanaal hebben? Met meer dan 450 video's hebben we een grote database aan informatie. Neem zeker een kijkje op YouTube  en abonneer je, dan blijf je op de hoogte van de nieuwste video's. 


In deze video laat Angelo je zien hoe je pepers kan zaaien en kweken.

Nu (voor)zaaien in de tuin

Hoewel het nog volop winter is, beginnen bij de meeste tuiniers de tuin- en zaaikriebels al te komen. Februari is vaak nog nat, donker en koud. Door de koude temperaturen in de tuin en kortere dagen, is het voor sommige soorten nog te vroeg om te zaaien. Gelukkig zijn er al groenten en (tuin)kruiden waarmee je kan beginnen:

  • Bloemkool
  • Broccoli
  • Bieslook
  • Prei
  • Pepers
  • Paprika's

Ook in de bloementuin kan er al wat gezaaid worden:

  • Ammi majus of grootakkerscherm
  • Lathyrus of reukerwt
  • Delphinium of ridderspoor
  • Digitalis of vingerhoedskruid
  • Lupine
  • Papaver of klaproos
  • Cobaea of klokwinde
  • Rudbeckia of zonnehoed

Dit oogst je in februari

Hoewel februari nog steeds een sombere maand kan zijn, kan je gelukkig wel nog wat oogsten in de tuin. Boerenkool, rucola, spruitjes en snijsla zijn nog steeds rustig aan het groeien en ook winterpostelein is oogstklaar. Heb je prei of pastinaak gezaaid in de tuin? Dan kan je die ook oogsten in februari.

Hamamelis of toverhazelaar

Februari is hamamelis-maand bij uitstek. Waar de toverhazelaar in de lente en zomermaanden eerder een eenvoudig uitziende heester of kleine boom is, steelt hij deze maand de show in de tuin. Hij bloeit met felgele, rode of oranje bloemen op de kale takken: echt een spectaculair zicht. Naast de speciale bloeiperiode, verspreiden sommige soorten ook nog eens een overheerlijke geur. Bekijk 'm deze maand zeker, de toverhazelaar is echt een aanwinst voor je tuin.