Ooit al van het bleken van rabarber gehoord? Neen? Dan wordt het dringend tijd om er kennis mee te maken! Het is een bleekmethode die eeuwen geleden uit Engeland kwam overgewaaid en vandaag de dag als delicatesse wordt beschouwd. Maar hoe bleek je rabarber? En wat zijn de voordelen? Je leest er hieronder alles over.
Waarom rabarber bleken?
Groenten bleken is niets nieuws. De bekendste groente die wordt gebleekt is witlof. Het bleekproces zorgt vooral voor een mildere smaak. Omdat rabarber vrij zuur is, kun je de smaak beïnvloeden door de plant van het zonlicht af te schermen. Dan zijn de stelen iets minder zuur en zelfs wat zoeter. Rabarber en bijvoorbeeld zeekool bleken, komt overgewaaid vanuit Engeland. Daar zijn de zogenaamde bleekpotten of klokken al jaar en dag een ding in de moestuin.
![rabarber bleekpot in de moestuin](https://cdn.shopify.com/s/files/1/0757/1711/6248/files/rabarber-bleekpot_1000x.jpg?v=1727019249)
![rabarber bleken in de moestuin](https://cdn.shopify.com/s/files/1/0757/1711/6248/files/rabarber-bleken-in-de-moestuin_1000x.jpg?v=1727019270)
Hoe bleek je rabarber?
Wanneer rabarber begint uit te lopen in maart, is het ideale moment om te starten. Het principe is simpel. Je wil de plant in het donker houden. En dat doe je met zogenaamde bleekklokken of - als je die niet hebt - met een terracotta pot. Je zet dan de klok of pot omgekeerd over de plant en wacht. Na ongeveer vier weken zonder zonlicht krijg je het resultaat te zien. Je kunt de gebleekte rabarberstelen, die lichtroze en rood zijn, met een draaibeweging losmaken. Gebruik geen mesje, dat is niet nodig.
Learn more thanks to our videos
Did you know that we also have a well-stocked YouTube channel? With over 450 videos, we have a large database of information. Be sure to take a look at YouTube and subscribe, and you'll stay up to date with the latest videos.
In dit filmpje toont Angelo je stap voor stap hoe je rabarber bleekt voor een zoetere smaak.
Rabarber verwerken in de keuken
De gebleekte stelen van rabarber zijn lichtroze met rood en nog steeds een beetje zuur, maar veel milder van smaak. Superlekker om rabarber crumble taart of confituur mee te maken. Kun je het proces herhalen? In theorie wel, maar de ervaring leert ons dat je de plant nadien beter met rust laat en gewoon z’n ding laat doen. Hoe vaker je dit bleekproces herhaalt, hoe zwakker de plant zal worden. Zie het als een tijdelijke delicatesse van het voorjaar, net zoals asperges maar beperkt te krijgen zijn als je ze volgens de seizoenen wil eten.
![crumble van rabarber](https://cdn.shopify.com/s/files/1/0757/1711/6248/files/rabarber-crumble-taart_1000x.jpg?v=1727019538)
![rabarberconfituur](https://cdn.shopify.com/s/files/1/0757/1711/6248/files/rabarber-confituur_1000x.jpg?v=1727019557)
Rabarber na het bleekproces
Na het bleekproces kun je dus beter de plant een tijdje met rust laten, dat weet je inmiddels. Maar betekent dat dat je er later ook niet meer van kan plukken? Absoluut niet! Als de plant weer wat op adem is kunnen komen en goed aan het groeien is, kun je weer starten met het regulier plukken van de stelen. Al is het na 21 juni klaar voor dit jaar. Na de langste dag van het jaar laat je de plant opnieuw met rust, zodat ze de rest van de zomer zorgeloos kan verder groeien en voedingsstoffen opnemen. Hoe gezonder de wortels, hoe beter de oogst volgend jaar.