Plukbloemen worden vooral gekweekt om prachtige boeketten mee te maken. De fantastische kleuren, speciale texturen en prachtige combinaties zorgen voor een mooie eye-catcher op elke tafel. Maar wist je dat heel wat plukbloemen ook eetbaar zijn? Hou je zaaitrays maar bij de hand, want na het lezen van dit blogbericht wil je gegarandeerd aan de slag met eetbare bloemen.
Waarom zou je eetbare bloemen toevoegen aan je pluktuin?
Er zijn verschillende redenen waarom je eetbare bloemen zou toevoegen aan je bord. Sommige bloemen eet je zelfs nu al onbewust: broccoli en bloemkool zijn simpelweg onvolgroeide bloemknoppen. We lijsten de redenen hieronder graag eens op.
Het oog wil ook wat. Met hun delicate blaadjes stelen ze de show op elk bord. Je zorgt voor een kleuraccent en fleurt een simpel gerechtje op.
Je proeft elke maaltijd met heel wat verschillende zintuigen. Extra geur, speciale textuur of een onbekende smaak zorgt voor een extra dimensie aan het maaltijd of gerecht.
Hoe meer plukbloemen je zaait, hoe blijer de bijen, vlinders en andere insecten zullen zijn in je tuin. Je zorgt voor extra voedselvoorraden en sommige planten dienen zelfs als waardplant.
Welke eetbare bloemen zijn er?
Goudsbloem. Dit felgele bloemetje, ook wel Calendula genoemd, is erg gekend in de culinaire wereld door zijn kleuraccenten. De meeste mensen kennen de felgele tot feloranje varianten, maar wist je dat er ook heel wat pasteltinten zijn? Voor elk wat wils. Calendula heeft geen uitgesproken smaak, wat erg handig kan zijn als je enkel een mooi kleuraccent wil op je bord. Je gebruikt enkel de bloemblaadjes van de plant.
Oost-Indische kers. Van deze laagblijvende of klimmende soort is alles eetbaar: de bloem, het blad, de zaden en de wortels. De smaak is erg uitgesproken: veel mensen vergelijken de smaak met die van radijs. Je kan de plant zowel rauw als gekookt gebruiken in de keuken.
Korenbloem. Deze felblauwe bloem heb je sowieso al zien groeien langs weilanden tijdens de zomermaanden. Wist je dat je deze plant echter heel makkelijk zelf kan zaaien? Naast de gekende blauwe kleur bestaan er ook variëteiten in het wit, lichtroze en paars. De smaak is lichtzoet en mild.
Tagetes of afrikaantjes. Deze kleine plantjes worden vaak ingezet als beschermer in de tuin. Ze houden ongewenste insecten vaak op afstand en trekken bijen en andere bestuivende insecten aan. De blaadjes hebben een hele neutrale en zachte smaak.
Viooltjes. Deze kleine winterharde kleine bloemetjes zijn echte sterren in de tuin. Ze bloeien ongelooflijk lang, zijn erg sterk en bestaan in de meest prachtige kleuren. Het volledige bloemetje is eetbaar en door de subtiele smaak kan je ze in heel wat gerechten gebruiken.
Basilicum. Uiteraard is basilicum door iedereen gekend en ook erg geliefd. Wist je dat ook het bloemetje eetbaar is? Ze heeft een erg subtiele anijssmaak, perfect om moctails mee op te fleuren.


Hoe gebruik je eetbare bloemen?
Je plukt de bloemen best zo vroeg mogelijk in de ochtend. Zo zijn ze volgezogen met water en dus op hun sterkst. Je bewaart ze het best in wat vochtig keukenpapier in de koelkast, zo blijven ze langer vers. Gebruik je de bloemen in een salade of als garnering, dan kan je ze even doen ‘schrikken’ in ijswater. Zo zien ze er terug fris en fruitig uit voor je ze gebruikt
Bloemblaadjes zijn de perfecte aanvulling in ijsblokjes. Dat geeft meteen een mooi effect, waardoor een simpel glaasje limonade meteen opgefleurd wordt.
Een salade wordt meteen mooier en specialer met enkele eetbare bloemen of blaadjes.
Viooltjes passen perfect bij taart en gebak. De delicate en fijne bloemblaadjes zorgen voor een mooie aanvulling bij elk stukje taart.
Wist je dat je de zaadjes van Oost-Indische kers kan inmaken, net zoals kappertjes? Een heerlijke aanvulling bij kaas en visschotels.


Leer meer dankzij onze video's
Wist je dat we ook een goed gevuld YouTube-kanaal hebben? Met meer dan 450 video's hebben we een grote database aan informatie. Neem zeker een kijkje op YouTube en abonneer je, dan blijf je op de hoogte van de nieuwste video's.
In deze video leert Angelo je hoe je het best zaden oogst en bewaart. Heb je een lekkere bloemsoort, dan kan je die perfect oogsten en bewaren tot het volgend seizoen.
Een gewaarschuwd tuinier is er twee waard
Voor je vol enthousiasme in verschillende borders gaat plukken, controleer dan altijd eerst of het wel degelijk de juiste soort is. Sommige bloemen zijn nu eenmaal giftig en eet je dus best niet op. Neem zeker geen risico: eet geen bloemen als je niet 100% zeker bent dat deze eetbaar zijn. Maak bijvoorbeeld een apart stukje in de tuin met enkel eetbare soorten, zo hoef je niet te twijfelen en kan je met een gerust hart de bloemen oogsten. Heb je huisdieren rondlopen in de tuin, let hier dan extra mee op. Maak eventueel een afgesloten perkje waar de hond of kat zeker niet bij kan.