De dahlia spreekt bij iedereen tot de verbeelding. Waar deze bloemen vroeger erg schreeuwerige en felle kleuren hadden, zijn er nu honderden prachtige variëteiten. Van wit tot roze en van klein tot groot: voor elk wat wils. In deze gids vertellen we alles over de dahliataakjes in het voorjaar. Hoe splits je nu zo’n knol? En is dat echt nodig, het voortrekken van een dahlia's?
Geschiedenis van de dahlia
Je zal in ons klimaat nooit dahlia’s in het wild spotten. De plant heeft immers een erg warm klimaat nodig, want ze komt oorspronkelijk uit Mexico. De knol werd gegeten als een soort aardappel en werd zelfs als medicijn ingezet. De eerste vermeldingen in de geschiedenisboeken dateren van 1615, opgeschreven door Francisco Hernandes. Na heel wat kilometers af te leggen met ontdekkingsreizigers, kwam ze in de 18e eeuw in Europa terecht. Hier werd ze voor het eerst beschreven door een Zweeds botanicus, Anders Dahl. Zijn familienaam diende trouwens als inspiratie voor de benaming van de prachtige plant die we vandaag kennen.


Knollen in de winteropslag
Heb je al dahlia's gekweekt in het verleden, dan is de kans groot dat je nu enkele knollen bewaard hebt. Ofwel laat je de knollen in de grond overwinteren, ofwel heb je ze in het najaar opgegraven en bewaard in de winteropslag. Beide opties zijn mogelijk, maar afhankelijk van de grondsoort is de ene optie wel wat beter dan de andere.
Heb je zware en natte kleigrond, dan is de kans groot dat de knollen rotten in de grond. Ze kunnen absoluut geen natte voeten verdragen en bevriezen ook veel sneller bij koudere temperaturen. Je graaft de knollen dus beter op in het najaar als je kleigrond hebt.
Heb je lichte zandgrond, heeft de knol meer kans op overleven als je ze laat overwinteren in de grond. Het vocht wordt bij deze grondsoort beter afgevoerd, waardoor ze minder snel rotten. In zandgrond kunnen dahlia's eventueel wel overwinteren in de grond.
Splitsen van dahliaknollen
Je kan dahlia's zowel in het najaar als in het voorjaar splitsen. Als je de knollen splitst in het najaar, kan je meteen een eerste selectie maken. Ook zieke knollen, die bijvoorbeeld met gal besmet zijn, kan je nu heel snel detecteren. In het voorjaar splitsen heeft echter ook heel wat voordelen. De knollen drogen altijd wat in tijdens de winteropslag, waardoor je de ogen nu makkelijker kan terugvinden. Tijdens de winteropslag drogen de knollen die nog niet gesplitst zijn ook minder snel uit. Door dahlia's te splitsen, krijg je heel makkelijk veel meer planten. Eén grote knol kan je soms tot zes nieuwe planten opleveren. Die kunnen verdeeld worden in eigen tuin, of kunnen geruild of weggegeven worden. Maar wat heb je allemaal nodig om dahliaknollen te splitsen?
- Een grote dahliaknol met meerdere deelknollen.
- Een schoon en scherp mesje of snoeischaar. Zorg dat die schoon is, zo kan je geen ziektes overbrengen op andere knollen of planten.
- Labels of een permanente stift.


Hoe begin je aan het splitsen van zo'n grote knol? Zoek eerst en vooral een grote dahliaknol uit die in meerdere delen kan verdeeld worden. Kijk naar de nek, aan dit deel zitten de knollen vastgehecht. Op de nek of steel kan je de ogen vinden van de knol. Uit deze ogen groeien binnen enkele weken nieuwe scheuten. In hoeveel stukken je de knol zal splitsen is afhankelijk van het aantal ogen. Elke gesplitste knol heeft minstens één oog nodig. Het voordeel van splitsen in het voorjaar is dat de ogen vaak beginnen uitlopen. De ogen verdikken, waardoor je ze sneller kan zien.
Als je de grote dahliaknol vastpakt, kan je soms door te wrikken al enkele knollen loskrijgen. Een mesje of scherpe snoeischaar kan hier ook van pas komen. Let wel op dat je zeker een knol met oog losmaakt. Er zullen altijd knollen zijn zonder slapende ogen, dit zijn de voedingsknollen. Ze geven extra voeding aan de plant, maar er kunnen geen scheuten groeien uit deze knol. Helaas kan je die dus niet voortrekken of planten. Merk je bij het splitsen van de dahlia's rotte knollen op, dan worden de rotte stukken best verwijderd. Zo wordt de rest van de knol niet besmet. Vergeet ten slotte niet om de gesplitste knollen te labelen, zo weet je exact welke soort je gesplitst hebt.
Leer meer dankzij onze video's
Wist je dat we ook een goed gevuld YouTube-kanaal hebben? Met meer dan 450 video's hebben we een grote database aan informatie. Neem zeker een kijkje op YouTube en abonneer je, dan blijf je op de hoogte van de nieuwste video's.
In deze video laat Angelo zien hoe dahlia's gesplitst kunnen worden.
Voortrekken van dahliaknollen
Het kweken van dahlia's kan op twee manieren. Je kan ze voortrekken in potten, of je kan ze rechtstreeks planten in de tuin na ijsheiligen. Het voortrekken van de knollen heeft enkele voordelen:
De plant is beter bestand tegen slakken. De jonge scheutjes worden erg graag gegeten door slakken, maar door ze binnen in een beschermde omgeving te laten groeien, ben je de slijmerige beestjes te slim af.
Je krijgt net wat sneller bloemen, want de plant begint sneller met groeien. Al is dat vrij verwaarloosbaar leert de ervaring.
Door dahlia's voor te trekken, kan je ook stekken nemen. Zo kan je van één knol meerdere planten maken.


Dahlia's voortrekken is erg simpel. Een dahlia voortrekken is niets anders dan de knol binnen in potten planten. Je haalt de dahlia daardoor uit de winterrust, waardoor hij eerder uitloopt. Maar wat heb je allemaal nodig om deze prachtige planten voor te trekken?
- Dahliaknollen
- Een warme, zonnige plek
- Potgrond
- Potten
- Water
Kies voor een pot waar de knol net in past. Vul die met potgrond en laat een klein deeltje van de steel nog boven de grond uitkomen. Eventueel kan je ook meerdere knollen in één bak of grote pot voortrekken, maar vergeet ze dan zeker niet te labelen. Geef water en zet op een warme en lichte plaats. Is de grond uitgedroogd, dan kan je extra water geven. Geef echter niet te veel water, want de knol is erg gevoelig aan rot. Je kan dahlia's beginnen voortrekken vanaf midden maart tot midden april.