De tuin wordt groener en groener, de zaailingen groeien de pannen van het dak en ijsheiligen zijn in zicht. De maand mei is met stip de drukste maand in het volledige tuinseizoen. Er kan ongelooflijk veel rechtstreeks gezaaid worden, we kunnen af en toe al genieten van zomertemperaturen en de eerste gewassen kunnen al geoogst worden. Mei is dus een drukke maand, maar vergeet zeker niet om ook regelmatig te genieten van al dat moois in de tuin.
Tuinklusjes voor de maand mei
Half mei is het eindelijk zo ver: de ijsheiligen zijn er. Dat wil zeggen dat de kans op nachtvorst in onze regio's voorbij is en dus heel wat vorstgevoelige planten hun definitieve plekje kunnen krijgen in de tuin. Dahlia's kunnen geplant worden, tomaten kunnen naar de kas en je kan rechtstreeks in de vollegrond zaaien. Let wel op dat je niet alle planten zomaar naar buiten verhuist, zorg dat de plantjes eerst afgehard zijn. Je kan dit doen door de planten op een zonnige dag al even buiten in de tuin te zetten en dit elke dag wat te verlengen. Laat ze ook een nachtje buiten wennen. Zo raken de plantjes gewoon aan de omstandigheden buiten: denk maar aan wind en felle zon.
Reinig de drinkbakjes voor de tuinvogels. Het kan af en toe al flink warm zijn, dus de vogels zullen je dankbaar zijn voor een plonsbadje. Leg eventueel stenen of takken in de schaal, zo kunnen insecten ontsnappen en voorkom je dat ze verdrinken.
Door de warme temperaturen worden ook de onkruidzaden wakker in de tuin. Doe wekelijks een wiedrondje, zo blijven de ongewenste kruiden in de tuin binnen de perken. Ongewenste scheuten van frambozenstruiken kan je makkelijk uittrekken of afknippen als ze nog klein zijn, maar let wel op voor de stekels.
De meeste tuinvogels zijn volop bezig met nesten maken, eitjes te leggen of hun jongen te verzorgen. Ze hebben dus wat krachtvoer nodig om alles tot een goed einde te brengen. Leg daarom wat meelwormen op de voedertafel in de tuin: ze zullen je dankbaar zijn voor de extra voedselbron.
Dahlia's kunnen na ijsheiligen in de vollegrond geplant worden. Plant ze met wat compost op een zonnige plek in de border en geef flink water. Let wel op voor slakken: ze zijn immers verlekkerd op het jong fris blad.
Wat met uitgebloeide bloembollen?
Hoe mooi de bloembollen ook gebloeid hebben afgelopen tijd, voor sommige soorten is het seizoen nu echt op z'n einde. Heb je ze in volle grond gepoot en wil je dat ze volgend jaar terugkeren in de tuin om het beste van zichzelf te geven? Knip ze dan zeker niet af, de bol heeft alle energie nodig om volgend jaar terug te bloeien. Omdat de bladeren als een soort zonnepaneeltje dienen, mogen ze dus zeker niet verwijderd worden. Laat ze rustig afsterven, zo kan de bol zich goed voorbereiden op volgend seizoen. Nog een kleine extra tip: de uitgebloeide bloemhoofdjes verwijder je best wel. Zo steekt de bloembol geen energie in het aanmaken van zaden. Een kleine uitzondering hierop zijn tulpen. De meeste tulpen geven het eerste jaar het beste van zichzelf, maar dit mindert jaar na jaar. We raden dan ook aan om gecultiveerde tulpen als eenjarigen te behandelen. Zijn de tulpen uitgebloeid of klaar om te oogsten, dan kan je ze met bol uit de grond trekken. Zo heb je trouwens ook langere stelen om ze op vaas te zetten. Verwilderingstulpen mag je uiteraard wel laten zitten in de tuin, die vermeerderen elk jaar in de tuin.


Leer meer dankzij onze video's
Wist je dat we ook een goed gevuld YouTube-kanaal hebben? Met meer dan 450 video's hebben we een grote database aan informatie. Neem zeker een kijkje op YouTube en abonneer je, dan blijf je op de hoogte van de nieuwste video's.
In deze video leert Angelo je hoe je dahliaknollen rechtstreeks in de volle grond kunt planten, de ijsheiligen is immers in zicht.
Oost-Indische-Kers: waarom deze plant onmisbaar is in de tuin
Door de warme temperaturen en mooie dagen zijn ook de bladluizen wakker. Deze kleine plantenetende insecten hebben het vooral gemunt op de jonge frisse plantjes in het voorjaar, met alle gevolgen van dien. Ze zijn wel erg nuttig in de tuin, ze dienen immers als voeding voor tuinvogels en andere insecten. Bestrijden doe je dus beter niet, maar er is gelukkig een makkelijke oplossing om hiermee om te gaan: zet lokplanten in de tuin. Deze lokplanten zijn extra populair bij bladluizen en trekken ze aan. De luisjes zullen dus vooral van de lokplanten eten, waardoor je andere planten vrij blijven van de bladluizen. Een extra voordeel is dat je kleine tuinvogels aantrekt, die op hun beurt slakken en andere plaagdiertjes verorberen.


Maak een insectenhotel
Zonder insecten zal er helaas nooit bestuiving zijn van alle prachtige bloemen en mooie gewassen. Het is dus belangrijk om ook de kleinste insecten een plekje te geven in onze tuin. Je kan dat makkelijk voorzien door een insectenhotel op te hangen, maar er zijn heel wat andere opties om dat te voorzien in de tuin. Denk maar aan een hoop takken, een slordig hoekje met snoeiafval achteraan in de tuin of enkele stenen op een hoop om een beschut plekje te creëren.
Wil je graag zelf een insectenhotel ineen knutselen, dan kan je zelfs creatief gebruik maken van afval:
- Boor gaatjes in houtafval. Zorg dat de gaatjes glad zijn en voldoende groot zijn.
- Snij bamboestokken in gelijke stukken en stapel ze.
- Stapel bakstenen met gaten in, hier kunnen de vlinders in schuilen.
- Zorg voor een plekje met zand. Zandbijtjes en andere insecten maken hier graag gebruik van.