Schaduwborder

Onze gids om een mooie vaste plantenborder aan te leggen

Een pluktuin en moestuin hebben is alvast fantastisch. Helaas is er in de wintermaanden weinig tot niets te beleven, waardoor je vaak met kale en lege plekken eindigt in de tuin. Jammer, want borders met vaste planten of gemengde borders lossen dit probleem makkelijk op. Zo heb je elk seizoen iets te beleven in de tuin en doe je een positieve bijdrage aan de biodiversiteit.

Wat met de standplaats van de border?

Als je een border wil aanleggen, moet je natuurlijk eerst een geschikte plek vinden in de tuin. Kijk goed naar de plek die je wenst aan te leggen: is die gelegen in de zon of schaduw? Is de grond eerder nat of droog omdat hij bijvoorbeeld wat hoger gelegen is? Is het stukje border afgeschermd door een muur of schutting of is hij erg onderhevig aan de wind? Deze elementen hebben allemaal een invloed op de aanleg van de border. Bepaalde planten groeien goed op een zonnige plek, terwijl anderen het enkel goed doen in de schaduw. Sommige planten kunnen natte voeten verdragen, terwijl anderen net een kurkdroge standplaats verlangen. Kijk dus goed naar de plek en kijk vooral naar wat mogelijk is. Schaduwplanten op een zonnige standplaats planten heeft helaas op lange termijn geen zin, de plant zal zwakker worden en uiteindelijk sterven. Zonde van de tijd en het geld dat je geïnvesteerd hebt. Overweeg een duurzame oplossing: plaats planten die geschikt zijn voor de standplaats in jouw border. Juiste plant op de juiste plek.

Echinacea
Varens

Hoe begin je met het aanleggen van een border?

Heb je eenmaal een geschikte plek gevonden in de tuin om een border aan te leggen, dan kan je beginnen met het voorbereiden van de grond. Zorg dat de grond vrij is van afval, zoals steenpuin, en onkruidvrij is. Werk een flinke laag compost door de grond, zo geef je alvast een goeie start aan de border. Compost verbetert zandgrond, want het zorgt voor betere wateropslag in de bodem en geeft extra voedingsstoffen af. Tegelijk verbetert compost ook kleigrond, want het zorgt voor lucht en betere drainage in de grond. Kortom: compost is de beste bodemverbeteraar voor de aanleg van een border. Maar wanneer begin je nu met het aanleggen van de border? Er zijn meerdere momenten tijdens het tuinseizoen met elk hun voor- en nadelen. 

De border aanleggen in de herfst. De herfst is het beste seizoen om een border aan te leggen. De grond is nog warm van de warme zomermaanden en de planten kunnen rustig wortelen voor de winter komt. Sommige planten sterven bovengronds af in de winter, maar door hun stevig wortelgestel beginnen ze alvast snel met groeien in het voorjaar. Heb je je border aangeplant in de herfst, dan gaan de meeste planten al bloeien tijdens de late lente en zomermaanden. 

De border aanleggen in de lente. Dat kan handig zijn als je erg veel vorstgevoelige planten wil aanplanten. Zo loop je zeker niet het risico dat de jonge, minder sterke plantjes al bevriezen tijdens hun eerste winter. Let wel: borders die aangelegd worden in de lente moeten vaak water krijgen. Houd het weerbericht goed in de gaten en leg de tuinslang alvast klaar. 

Onze favoriete vaste planten

Echinacea of zonnehoed. Een prachtige prairieplant die enorm aantrekkelijk is voor vlinders. Ze groeit stevig rechtop en blijft ook een prachtig wintersilhouet behouden tijdens de wintermaanden. Snoei ze zeker niet af voor of tijdens de winter, kleine vogeltjes eten graag de zaadjes op. Als het vriest vormt er zich altijd een prachtig rijplaagje over de bloemhoofdjes. 

Siergrassen geven body aan een border. Sommige soorten kunnen erg hoog worden, waardoor je interessante hoogteverschillen kan creëren in de border. Snoei ze, net zoals de Echinacea, zeker niet af voor of tijdens de winter. Siergrassen hebben een mooi wintersilhouet en kleine insecten maken hier hun schuilplekje van tijdens de koudste maanden.

Nepeta of kattenkruid is onmisbaar in de border. Deze laagblijvende bloeier is een echte bijenmagneet. Tijdens de zomermaanden zit dit plantje afgeladen vol met insecten door haar kleine, lila bloemetjes. 

Astilbe of pluimspirea. Deze waanzinnige bloeier fleurt elk schaduwplekje op in de border. Ze hebben weelderige groene bladeren en prachtige pluimen in wit of roze. Een echte aanwinst voor de border.

Het is helaas onmogelijk om al onze favoriete planten op te lijsten. Er zijn zoveel mooie en nuttige soorten: gelukkig is er voor elk wat wils. Een belangrijke aanvulling op dit kort lijstje zijn bloembollen en eenjarigen. Heb je een gat in de border? Dan kan je dat perfect opvullen met eenjarige planten. Zo heb je snel een mooie vuller en kleur in de border. Ook met bloembollen kan je heel wat fijne elementen toevoegen. Zo is er vroeg in het voorjaar al heel wat te beleven: denk aan sneeuwklokjes, kleine krokusjes en narcissen.

Astilbe
Nepeta

Leer meer dankzij onze video's

Wist je dat we ook een goed gevuld YouTube-kanaal hebben? Met meer dan 450 video's hebben we een grote database aan informatie.   Neem zeker een kijkje op YouTube   en abonneer je, dan blijf je op de hoogte van de nieuwste video's. 


In deze video deelt Angelo zijn tips en tricks om een geslaagde bloemenborder aan te leggen. 

Wat zijn de elementen van een geslaagde border?

Een border kan jaarrond mooi en interessant zijn. Zorg voor een mooi element in elk seizoen en kies vooral de bloemkleuren die je graag ziet. In de winter kan je kleur en vorm geven aan de border met sneeuwklokjes, een prachtige Helleborus en sprekende wintersilhouetten. In de lente bloeien de voorjaarsbloeiers de pannen van het dak en in de zomer stelen de dahlia's de show. In de herfst begint alles wat rustiger te worden in de tuin, maar kunnen de herfstasters voor kleuraccenten zorgen. Kijk in elk seizoen wat je mooi vindt.