De tulpen en narcissen staan het beste van zichzelf te geven en 's morgens vroeg zijn de vogels al volop aan het zingen in de tuin. De warme temperaturen zorgen ervoor dat de natuur stilaan aan het wakker worden is. Heerlijke bloesems komen tevoorschijn en we kunnen al volop aan de slag in onze tuin. Het is nu eindelijk écht lente.
Tuinklusjes voor de maand april
Geef de tuin af en toe al wat (regen)water. Het kan al flink droog zijn, wat voor stress kan zorgen bij de jonge zaailingen en pas geplante tuinplantjes.
Pluk de eerste boeketjes van voorjaarsbloeiers: denk aan narcissen, tulpen, kievitsbloemen...
Zaai de eerste kruiden voor de moestuin: bieslook, basilicum, peterselie.
Heb je in het voorjaar nog Lathyrus of reukerwten gezaaid? Haal zeker de top uit de plantjes. Zo gaan ze vertakken en worden ze bossiger.
Snoei de vlinderstruik of Buddleja flink terug. Deze heester maakt snel krachtige scheuten aan waar de geurige bloemen op groeien. Als deze heester niet gesnoeid wordt, zal hij enkel verhouten en zal je dus minder bloemen hebben in de zomer.
Verspeen de tomatenplantjes, zo kunnen ze mooi verder groeien en zijn ze sterk als ze naar de tuin of kas kunnen verhuizen na ijsheiligen.
Hang een stevig insectenhotel op. Heel wat insecten worden nu rustig wakker en zijn op zoek naar een plekje om zich te settelen.


Hoe pluk en bewaar je narcissen op vaas?
Narcissen zijn een prachtige aanvulling voor de lenteboeketjes uit de tuin. Ze bestaan in heel wat verschillende kleuren en bloemvormen en zijn makkelijk te kweken. Er is echter een klein nadeel aan deze prachtige bloem verbonden: je kan ze niet meteen in een vaas zetten bij andere bloemen. Als je narcissen plukt, zal je merken dat er een slijmerig sap uit de stelen loopt. Dat sap is helaas giftig voor andere bloemen en planten, waardoor het vaasleven van je boeket enorm snel zal verminderen. Dat is gelukkig snel en makkelijk op te lossen. Zet de narcissen na het plukken even apart in een emmer water. Na enkele uren is het giftige sap uit de stelen, waardoor je ze met een gerust hart samen kunt combineren in een boeket.


Leer meer dankzij onze video's
Wist je dat we ook een goed gevuld YouTube-kanaal hebben? Met meer dan 450 video's hebben we een grote database aan informatie. Neem zeker een kijkje op YouTube en abonneer je, dan blijf je op de hoogte van de nieuwste video's.
In deze video leert Angelo je wat je het beste doet met uitgebloeide tulpen en narcissen in de tuin.
Wees voorbereid op de slakken in de tuin
De tuin staat vol met kleine plantjes en sappig groen blad. Een ideaal feestmaal dus voor de slakken, zij zijn immers verlekkerd op al het jonge groen. Zorg voor een plan om de slijmerige beestjes te slim af te zijn: denk bijvoorbeeld aan aaltjes. Aaltjes zijn minuscule wormpjes die van nature in onze bodem en tuin leven. Dat wormpje is de natuurlijke vijand van de slak, ze dringt immers binnen in de slak en gebruikt ze als voedselbron. Slakken sterven hierdoor snel en vormen geen gevaar voor andere dieren, net omdat dit een natuurlijk proces is. Vogels en andere dieren kunnen perfect de slak opeten zonder vergiftigd te worden. Zo wordt ook het ecosysteem niet verstoord.
Een van de natuurlijke vijanden van de slak zijn uiteraard de vogels. Geef vogelbadjes een goeie poetsbeurt en zet voederplekken klaar. Zo zorg je voor een fijne plek voor vogels, die op hun beurt meehelpen om de slakkenpopulatie in de tuin onder controle te houden.
De mooiste bloemen en lekkerste groenten
April is zaaimaand. De meeste soorten kunnen nu, aan het einde van de maand, ook rechtstreeks in de volle grond gezaaid worden. Heb je al wat bloemen voorgezaaid? Zaai gerust nog een rondje, zo kan je je oogstperiode in de tuin aanzienlijk verlengen. Heb je al rechtstreeks gezaaid? Dan kan je alvast beginnen om de gegroeide zaailingen uit te dunnen. Voor de bloementuin zijn er heel wat prachtige bloemen die gezaaid kunnen worden in de tuin, de mogelijkheden zijn eindeloos:
- Cosmos of cosmea
- Zinnia
- Ammi majus of groot akkerscherm
- Callistephus chinensis of Chinese aster
- Helianthus of zonnebloem
Ook in de moestuin kan je heel wat zaaien om later van te oogsten. Sommige soorten worden liever rechtstreeks gezaaid in de tuin, anderen zaai je beter voor. Kijk goed naar elke soort: is het een lichtkiemer of donkerkiemer? Zo maak je alvast geen zaaifoutjes in de tuin.
- Slasoorten, zoals eikenbladsla en Romeinse sla
- Sluimererwten
- Spinazie
- Wortelen
- Bieten
- Radijsjes
Hou zeker nog het weerbericht in de gaten. Het kan nog de hele maand, tot ijsheiligen, flink vriezen. Controleer de temperaturen dus regelmatig en dek de jonge zaailingen en plantjes eventueel af met een vliesdoek zodat ze geen vorstschade oplopen.
Bodembedekkers in de tuin
Door de warmere temperaturen en langere dagen worden ook de onkruidzaden wakker. Wekelijks een rondje wieden is alvast geen overbodige luxe. Een makkelijke oplossing om onkruid tegen te gaan is het planten van bodembedekkers in de tuin. Bodembedekkers zijn planten die snel een groen tapijt vormen met hun wortels, waardoor de bodem mooi bedekt blijft. Planten en bloembollen kunnen wel nog steeds door het groene tuintapijt groeien. Enkele gekende bodembedekkers zijn Vinca minor (kleine maagdenpalm), lievevrouwebedstro en en Alchemilla mollis (vrouwenmantel). Een andere manier om ongewenst onkruid tegen te gaan in de tuin is mulchen. Leg een dun laagje compost of ander organisch materiaal op de borders en in de bedden, zo verbeter je het bodemleven in de tuin en zorg je tegelijk dat onkruidzaden niet kunnen kiemen. Een echte win-win dus.