Mulch is een natuurlijke bodembedekker die je bodem beschermt tegen uitspoeling, onkruiden en verdamping. Kortom: het is de ideale manier om de grond in je moestuin gezond te houden. Maar wat zijn de voordelen en welke materialen zijn geschikt? Ik geef je graag een aantal tips.
Waarom mulchen?
- Je houdt er onkruid mee op een afstand. Onkruidzaden die al op het aardoppervlak liggen kiemen niet omdat ze geen zonlicht te zien krijgen en uiteindelijk verstikt worden. Ook zaden die zich nog aan het verspreiden zijn krijgen de kans niet om te kiemen omdat ze niet in aanraking komen met een geschikt groeimedium (in dit geval de aarde).
- Een flinke mulchlaag tussen je planten houdt het aanwezige vocht in de bodem langer vast. Het voorkomt verdamping en zorgt ervoor dat je minder water zult moeten geven.
- Mulchen zorgt ervoor dat erosie door regen en het dichtslibben van de grond aanzienlijk beperkt wordt.
- In het najaar houdt een mulchlaag de bodem net iets langer warm en in de winter fungeert het vooral als winterjas voor je moestuin. Het bodemleven blijft langer actief, wat resulteert in grondverbetering door meer lucht en humus.
Welke materialen zijn geschikt?
- Bladeren: doen prima dienst als mulchlaag in de winter. Meng ze met compost of leg er karton op, dat tegen het eind van de winter verteerd is.
- Stro of hooi: is erg geschikt om te gebruiken in de serre of kas, maar het kan uiteraard ook gewoon in de moestuin.
- Grasmaaisel: de ontdekking van de eeuw (al zeg ik het zelf). Het bespaart je de kopzorgen om van het maaisel af te geraken en het beschermt je bodem minstens even goed. Leg laagjes van gemiddeld 5 centimeter dik – dikker zou gisting kunnen veroorzaken. Herhaal na 2 weken.
- Aromatische kruiden: zoals oregano, salie, tijm en zelfs rozemarijn kun je gebruiken als mulch bij wortel-en koolgewassen. Dat helpt voorkomen dat (wortel en kool) vliegen of vlinders hun eitjes bij de plant afzetten.
- Karton: kun je gebruiken als mulchlaag in de moestuin. Kies voor onbedrukt karton. Kranten kunnen ook, maar kunnen inkt verspreiden in de bodem. Combineer het karton met een dikke laag compost, het werkt als een aangename winterjas voor je moestuin.
Wat moet je weten over mulchen?
- Om eens en voor altijd verwarring te vermijden: mulchen spreek je uit als ‘mulsjen’ en niet als ‘mulgen’, ‘mulschen’ of ‘mulchn’ – dat laatste gebruik ik als West-Vlaming zijnde ook wel een keer (sorrynotsorry).
- Je start met mulchen zodra de plant groot genoeg is. In de meeste gevallen start je ermee vanaf april, soms pas na de ijsheiligen (midden mei).
- De ervaring leert dat katten je moestuin minder snel als een openbaar toilet beschouwen.
- De resterende mulchlaag, die niet is verteerd, moet er in het voorjaar weer af. Gooi het niet zomaar weg, het vormt de basis voor je composthoop of het is een lekkernij voor de kippen. Die halen er met plezier de larven en eitjes uit die je gewassen onherstelbare schade kunnen bezorgen.