Zaaigereedschap: dit heb je nodig

Zaaigereedschap: dit heb je nodig

Pas gestart met tuinieren en geen idee welk zaaigereedschap je nodig hebt? Geen zorgen. In dit lijstje schotel ik je een handig overzicht voor. 

Zaaibakjes, potjes en trays
Om te beginnen heb je zaaibakjes nodig. Of potjes en trays. Het zijn basisbenodigdheden die noodzakelijk zijn om goed te kunnen starten. In de handel zijn er kant-en-klare bakjes te koop, meestal vervaardigd uit plastic. Dergelijke zaaibakjes zijn duurder in aankoop, maar zijn makkelijk schoon te maken en dus herbruikbaar. Indien je ze op een vorstvrije plek kunt bewaren, dan blijven ze jaren goed. Ook plastic potjes zijn te koop, net zoals trays. Trays zijn plastic zaaitabletten waarin je tientallen zogenaamde pluggen vindt. Je kunt er meerdere gewassen in zaaien, op een kleinere oppervlakte. Af en toe vind je ook trays in isomo, dergelijke producten zijn goedkoper maar iets minder duurzaam.

Een tweede leven
Meestal worden botervlootjes, wc-rolletjes en andere plastic verpakkingen meteen weggegooid. Maar wat als je dat afval een tweede leven kon geven? Dergelijke verpakkingen zijn zeer geschikt om in te zaaien. Ook oude yoghurtpotjes zijn bruikbaar.

Plastic kasje
Soms is het nodig om je zaaisels af te dekken met een stuk glas of plastic, om een microklimaat te creëren. Het vocht dat aan de zaailingen wordt gegeven verdampt dan nauwelijks en je zaaisels drogen niet uit. Er zijn trouwens ook kant-en-klare zaaibakjes inclusief plastic kasje te vinden. Tegen een meerprijs uiteraard.

Zaailabels en een stift
Zelfs voor een getraind oog is het onderscheiden van variëteiten zonder te weten over welke plant het gaat haast onmogelijk. Zeker wanneer het over zaailingen gaat. Schaf jezelf daarom een aantal zaailabels aan. En een watervaste stift. Zaailabels zijn overal te vinden en worden meestal gemaakt van hout of plastic. De watervaste stift zorgt ervoor dat de naam van de variëteit niet meteen verdwijnt nadat het een keer flink heeft geregend.

Verspeenschopje
Als je goed zoekt, dan vind je steeds vaker verspeenschopjes, kleine handgereedschappen die bestaan uit een houten handvat en een klein, smal schopje. Uiteraard kun je ook kiezen voor de achterkant van een koffielepel of klein vorkje, zo vermijd je wortelschade bij de jonge zaailingen.

Plantenspuit
Zaden bevochtig je met een plantenspuit, een verstuiver die het water oppervlakkig verspreidt en geen uitspoeling veroorzaakt. Het is een handige tool om in huis te hebben. De prijs varieert van € 5 tot zelfs € 25, afhankelijk van de materie.

Een degelijk tuinschrift
Elke moestuinier zou in het bezit moeten zijn van een tuinschrift. Een tuindagboekje, zeg maar, waarin je notities kunt maken over wat je precies wanneer hebt gezaaid, hoe het weer was, hoe goed of slecht de oogst was en wanneer je voor het laatst gewied hebt. Je kunt het makkelijk bijhouden in de kas of in het tuinhuis en het is volgend jaar te raadplegen bij het opmaken van je nieuwe moestuinplan.

Bewaardoos
Wie af en toe zaait weet dat je niet alle zaden die je in een zaadzakje vindt in een keer kunt en hoeft te gebruiken. Van sla zitten er wel duizend kleine zaadjes in, die uiteindelijk toch niet allemaal geplant kunnen worden. Door de zaadzakjes goed af te sluiten en op een goede manier te bewaren kun je de meest voorkomende exemplaren een aantal jaar bewaren. Een bewaardoos is het ideale middel om je zaadzakjes te rangschikken en bij te houden. Je kunt het kant-en-klaar kopen, of je gebruikt een oude schoendoos die je bekleedt met een leuk papiertje. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Tuintouw
Niet alle groenten moeten voorgezaaid worden in bakjes. Een aantal kun je ook meteen in de vollegrond stoppen. Een degelijk tuintouw is dan erg handig. Zo bekom je altijd rechte lijnen en is het straks makkelijk en overzichtelijk te werk gaan tijdens het oogsten.