Tuintips voor het najaar

Tuintips voor het najaar

Het is alweer bijna eind september. De herfst is begonnen en ik voel en zie aan alles dat het verval in de tuin is begonnen. Desondanks voelt het toch een beetje alsof de zomer nog niet helemaal voorbij is. Blijf vooral genieten van een lekkere oogst en laat je verrassen door de vele bloemen die nu nog bloeien. En denk ook vooruit, want hoe hard we ook aan de zomerse tuin willen vasthouden; vroeg of laat wordt het toch echt winter.

Blijf plukken
Als je dahlia’s en eenjarigen zoals cosmos, zinnia en leeuwenbekjes in de tuin hebt staan, dan is het belangrijk om ze te blijven plukken de komende tijd. De bloemen, maar ook de uitgebloeide exemplaren - als je ze liever in de tuin ziet staan. Dat stimuleert namelijk het produceren van nieuwe bloemen. Hoe vaker je plukt, hoe meer bloemen je te zien krijgt. Zo simpel is het. Als je het steevast doet, dan is het niet uitzonderlijk om bloemen te hebben tot de eerste nachtvorst z’n intrede maakt. 

Vaste planten scheuren
Eind september en begin oktober kunnen we vaak nog genieten van erg mooie nazomerdagen, maar voel je toch aan alles dat het vochtiger wordt. Probeer de komende tijd werk te maken van het scheuren van vaste planten. Heb je planten in de tuin staan die je volgend jaar het liefst ergens anders ziet staan, dan is september en oktober een ideaal moment om dat te doen. De bodem is nog lekker warm en met af en toe een regenbui, de perfecte groeiomgeving voor een nieuw wortelgestel. Ook nieuwe borders kunnen in september beplant worden. Het najaar wordt om die reden ook wel het nieuwe voorjaar genoemd. Maak er dus gebruik van, de kans dat je planten aanslaan is opvallend groter.

Oog voor de herfstborder
Heel veel mensen hebben alleen oog voor voorjaarsbloeiers en zomerbloemen. Ik snap het wel, want net dan geniet je het hardst van de tuin. Maar door te investeren in planten die ook in het najaar het beste van zichzelf geven, verleng je het seizoen met makkelijk 2 maanden. Terwijl alles op zijn einde loopt, geven de herfstbloeiers nog een laatste feestje in de border. Denk aan herfstasters, Helenium, Rudbeckia en Sedum. En combineer erop los met siergrassen. De sierpluimen dansen in de ochtend- of avondzon en gaan heel lang door. 

Bloembollen bestellen
Het lijkt alsof het gisteren was, maar wie volgende lente wil genieten van bloembollen in de tuin, kan maar beter snel bestellen. Rond eind september begin ik narcissen, muscari en krokussen te planten. In oktober zijn de tulpen aan de beurt, die hebben het het liefst wat kouder. Maak een zogenaamd ‘bollenplan’ en selecteer je favorieten. Bepaal waar en wanneer je wat kleur wil in het voorjaar en plant ze in een luchtige bodem. Veel bloembollen, met uitzondering van bijvoorbeeld de kievitsbloem, doen het niet goed op natte gronden. Wil je het allemaal wat wilder? Gooi dan alle bloembollen in een emmer, meng ze onder elkaar en verdeel ze met de losse hand over de grond. Daar waar de bollen neervallen poot je ze. Of woon je in de stad en moet je het met een balkon zien te redden? Plant dan bloembollen in potten en werk ze af met viooltjes. Die laatste gaan zolang door tot wanneer de bollen aan zet zijn. Bekijk hier ons assortiment viooltjes.