Over zaaitrays, bakjes en wc-rollen

Over zaaitrays, bakjes en wc-rollen

Er zijn tal van mogelijkheden om je groenten en kruiden voor te zaaien. Je kunt aan de slag met zaaibakjes, trays of zelfs in potjes. Een trays, een groot vlak met tientallen kleine plantgaatjes, heeft als voordeel dat je ze makkelijk kunt verplaatsen – zeker wanneer er nachtvorst wordt voorspelt en je de inhoud van je serre of kas in één ruk naar binnen moet verhuizen. Er passen ook meteen tientallen variëteiten in en je bent zuinig op zaaigrond. Je kunt ook zaaien in bakjes, om daarna te verspenen. Of je zaait in potjes, vooral bij pompoenen en courgettes noodzakelijk als je wil voorzaaien. Dergelijke gewassen hebben een hekel om verplant te worden, ze bezitten namelijk een fragiele penwortel. Meestal heb ik het trouwens over potjes met een diameter van 9 centimeter, zogenaamde P9 potjes. Dat is uiteraard een richtlijn, het kan/mag gerust groter of kleiner. Je kunt ook creatief en budgetvriendelijk omspringen met het verzamelen van potjes. Yoghurtpotjes, botervlootjes en zelfs wc-rolletjes zijn zeer geschikt om in voor te zaaien. Er wordt wel eens gezaaid in eierdopjes, maar dat vind ik niet goed werken.

Drainage
Of je nu zaait in potjes, bakjes of zaaitrays; een goede drainage is van zeer groot belang. Let erop dat er onderin gaten zitten zodat het water dat je geeft ook weer makkelijk weg kan. Stilstaand water werkt immers schimmels en rot in de hand.

Een mini kasje
Elke tuinier zou minstens 1 zaaibakje met mini kasje moeten hebben. Zo creëer je een microklimaat en houd je de temperatuur en vochtigheid net goed. Onder andere pepers, paprika’s, aubergines en tomaten halen er voordeel uit. Belucht het kasje elke dag minimaal een halfuur, zo krijg je geen schimmels en rot. Niet in het bezit van een mini kasje? Knutsel zelf iets in elkaar. Door een stuk glas of een plexi-plaat over je zaaisels neer te leggen bekom je hetzelfde effect. Of je stopt het bakje en de potjes in een transparante plastic zak.