Echinacea en Hydrangea planten

Echinacea en Hydrangea planten

Hydrangea of in de volksmond ook wel hortensia genoemd groeit het liefst in de schaduw/halfschaduw. Volle zon resulteert vaak in gele bladeren en een plant die niet helemaal goed groeit. Ze hebben veel nood aan vocht. Zet dus in de border, op een plek waar er gefilterd licht is, of waar de zon niet op het heetst van de dag schijnt.

Hortensia planten
Hortensia’s zijn niet erg kieskeurig, maar hebben een hekel aan teveel kalk in de grond. Een ietwat zuurdere bodem is perfect. Maak een plantgat en meng wat bodemverbeteraar onder. Zet de plant even diep als ze in de pot stond en geef water in het plantgat. Maak het gat weer dicht en druk goed aan. Klaar. Onthoud wel dat je tijdens de warme zomermaanden vaker water moet geven om de plant een goede start te geven. Laat de wortelkluit niet uitdrogen en mulch de ondergrond eventueel met schors of houtsnippers.

Hoe zit dat met snoeien?
Afhankelijk van de variëteit snoeien in het voorjaar (paniculata en annabelles mogen tot boven de grond afgeknipt worden, de boerenhortensia’s of grootbloemige variëteiten worden niet of nauwelijks gesnoeid. Alleen als de plant vormsnoei of verjonging nodig heeft, dan haal je de snoeischaar boven. Bloemen laat je erop staan tot in april, dient als extra dekentje tegen vorst.

Echinacea in de border
Van een plant die wat ‘zonneschuw’ is naar een echte zonneklopper. Echinacea of zonnehoed is het paradepaardje van de warme zomermaanden. Hoe meer zon, hoe liever de plant het heeft. Ideaal om tussen siergrassen te planten, dat maakt een hele mooie combinatie. Bijen, hommels en met name vlinders zijn er dol op en de bloei duurt een paar weken. Zelfs in combinatie met Salvia’s is de plant een topper.

Bodem voorbereiden om te planten
Echinacea is een zonneklopper, dat zei ik al. En dat merk je ook aan de ideale groeiomgeving. Een zand, zandleem bodem is ideaal. De plant kan perfect om met droge omstandigheden, dus een ideale plant voor de zomerborder. Heb je een kleigrond, probeer dan eerst rijnzand en compost te verwerken, maar weet dat de plant ook daar wel haar weg zal vinden. Planten kan het hele jaar rond als je de plant in een pot koopt. Maak een plantgat en werk wat bodemverbeteraar onder. Plant erin, water geven in het plantgat, gat dichtmaken en aandrukken. Flink wat water geven de komende weken en voor de rest genieten. Tipje: breng mulch aan in de vorm van compost of schors, want dat houdt langer het vocht vast. Voordeel van het planten in de zomer: je ziet meteen welke kleur je koopt én je hebt instant resultaat. Oh, en om af te sluiten nog dit: heb je geen tuin, maar een balkonnetje of terras? Dan heb ik goed nieuws, want je kunt Echinacea ook in een pot houden!